Talibanii dezbină NATO

Jaap de Hoop Scheffer lansează avertismente severe în urma refuzului unora dintre ţările NATO de a trimite trupe în Afganistan.

Un eventual eşec al NATO în Afganistan ar putea fi urmat de o serie de atacuri teroriste asupra statelor occidentale, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jaap de Hoop Scheffer, informează BBC. Scheffer a lansat acest avertisment chiar înaintea reuniunii de două zile a miniştrilor apărării din ţările membre NATO, care se desfăşoară, începând de ieri, în capitala Lituaniei, Vilnius.

Apelul său vine pe fondul divergenţelor tot mai acute dintre aliaţi privind asigurarea necesarului de trupe în sudul Afganistanului, unde insurgenţii talibani sunt foarte activi. De câţiva ani, împotriva acestora luptă doar militarii din Statele Unite, Marea Britanie, Canada, Olanda, Danemarca şi România, în timp ce restul aliaţilor au soldaţi în zona de nord a Afganistanului, unde situaţia este relativ calmă.

„Mă tem că NATO devine o alianţă cu două viteze, în care unii aliaţi sunt gata să lupte şi să moară pentru securitatea oamenilor şi alţii nu“, a declarat, miercuri, secretarul american al apărării, Robert Gates, în faţa unei comisii a Congresului SUA. „Eu nu văd nicio alianţă cu două viteze. Suntem toţi 26 în Afganistan“, i-a replicat ieri Jaap de Hoop Scheffer.   Acesta a atras totuşi atenţia asupra consecinţelor lipsei de reacţie în faţa ameninţării teroriste. „Dacă nu se iau măsuri împotriva terorismului în Afganistan, consecinţele se vor resimţi nu doar în Afganistan, ci şi la Londra, Bruxelles şi Amsterdam“, a afirmat secretarul general al NATO. Vizită-surpriză la Kandahar De mai multe luni, Statele Unite şi Marea Britanie încearcă, fără prea mare succes, să-şi convingă aliaţii să contribuie cu noi trupe în sudul Afganistanului. Ieri, secretarul de stat american, Condoleezza Rice, şi omologul său britanic, David Miliband, au efectuat o vizită-surpriză la Kandahar, unul dintre fiefurile talibanilor. Este nevoie de mai mulţi soldaţi NATO şi de forţe militare afgane mai numeroase, a insistat Rice. ÎNCERCĂRI DE REDRESARE Speranţe pentru München şi Bucureşti Reuniunea de la Vilnius se va încheia fără ca aliaţii să promită trupe combatante suplimentare pentru Afganistan, estimează BBC, adăugând că angajamente în acest sens ar putea fi luate abia la summitul NATO de la Bucureşti, din luna aprilie. Până atunci însă, liderii din statele membre ale alianţei se vor întâlni în weekend, la München, cu prilejul conferinţei anuale pe probleme de securitate.

Soarta Afganistanului şi strategia NATO pentru combaterea talibanilor şi stabilizarea ţării vor domina lucrările conferinţ ei, apreciază experţii citaţi de AFP. Germania a refuzat recent, prin vocea ministrului apărării Franz Josef Jung, să contribuie cu soldaţi în sudul Afganistanului, iar Franţa nu a luat încă o decizie. „Aceste chestiuni sunt încă analizate. Din câte ştiu eu, nicio decizie nu a fost luată încă“, a precizat ieri David Martinon, purtătorul de cuvânt al preşedintelui francez, Nicolas Sarkozy.