Taiwanul acuză presiunile Chinei. Președintele de la Taipei respinge pretențiile regimului comunist
- Ionel Sclavone
- 19 iunie 2024, 13:32
Taiwan nu va ceda presiunilor Chinei și nu va accepta stăpânirea autorităților de la Beijing. Președintele de la Taipei, Lai Ching-te, acuză metodele de constrângere ale regimului comunist.
Preşedintele Lai Ching-te a declarat că guvernul comunist recurge la „metode netradiționale” pentru a determina insula să accepte stăpânirea chineză. El a declarat că nu va ceda presiunilor și amenințărilor cu războiul.
Taiwan respinge pretențiile Chinei
Lai Ching-te a susținut o conferință de presă în care a vorbit despre metodele de constrângere ale Chinei comuniste. El a declarat că Taiwan „nu va ceda” în faţa presiunilor tot mai intense, de la Beijing, relatează AFP. Pe lângă amenințările militare, regimul comunist recurge și la alte metode de intimidare, considerate netradiționale.
„Pe lângă forţa militară, (guvernul chinez - n. red.) foloseşte din ce în ce mai mult metode netradiţionale de constrângere pentru a încerca să forţeze Taiwanul să se supună. Dar Taiwan nu va ceda presiunilor”, a dat asigurări Lai Ching-te.
Este prima conferință de presă susținută de președintele Lai Ching-te, la finalul primei luni de mandat.
Beijingul şi-a intensificat în ultimii patru ani presiunea militară şi politică împotriva insulei Taiwan, guvernată democratic. Luna trecută, China a organizat manevre militare în vecinătatea insulei, în contextul învestirii noului președinte. Lai Ching-te, care a preluat funcţia în ianuarie, este considerat un politician „separatist”, de către Beijing.
As my 1st month in office wraps up, I held a press conference today to announce national-level policy plans addressing climate change, societal resilience, & health. Hand in hand, our government & people will work toward an even more secure future for #Taiwan & the world. pic.twitter.com/cXpRVXs2gx
— 賴清德Lai Ching-te (@ChingteLai) June 19, 2024
China comunistă nu renunță la insula separatistă
Regimul condus de Xi Jinping a intensificat acțiunile menite să determine ocuparea insulei Taiwan. Comuniștii de la Beijing consideră că insula este parte a propriului său teritoriu. Iar în acest context, nu a renunțat niciodată la ideea utilizării forței pentru a aduce acest teritoriu sub controlul său.
Beijingul a avertizat în mod repetat Statele Unite că Taiwan reprezintă cea mai importantă şi mai periculoasă problemă în relaţiile bilaterale.
Guvernul de la Taipei respinge revendicările de suveranitate ale Beijingului. Oficialii din insulă susțin că doar populația de aici își va putea decide viitorul.
De asemenea, China este implicată într-o dispută tot mai acerbă cu Filipine în Marea Chinei de Sud, notează Reuters.
SUA avertizează cu privire la un conflict în Taiwan
Acţiunile „provocatoare” ale Chinei în jurul insulei Taiwan, a Japoniei şi în Marea Chinei de Sud comportă riscul unui conflict mai amplu, declanșat involuntar. Avertismentul a venit din partea unui diplomat american de la Taipei, potrivit Reuters. Sandra Oudkirk este directoarea în exerciţiu a Institutului American din Taiwan (AIT) şi ambasadoare de facto a SUA.
Ea a declarat că Statele Unite sunt „profund devotate” status quo-ului de pace şi stabilitate în strâmtoare în regiune. Statele Unite sunt cel mai important susţinător şi furnizor de arme al Taiwan. Aceasta deși, oficial, între cele două state nu sunt există legături diplomatice.
„Acesta este motivul pentru care am îndemnat în mod constant RPC să evite acţiunile coercitive sau provocatoare atât în strâmtoarea Taiwan, cât şi în alte zone, cum ar fi Marea Chinei de Sud şi în largul Japoniei. (...) Acţiunile provocatoare sunt aproape prin definiţie periculoase. Acestea prezintă riscul unei erori de calcul sau al unui accident care ar putea declanşa un conflict mai amplu”, a spus Sandra Oudkirk, referindu-se la Republica Populară Chineză.
Amenințată de China comunistă, Taiwan face eforturi să se înarmeze în eventualitatea unui conflict armat. De curând, oficialii de la Tapiei au reclamat întârzieri la livrarea armelor în baza unor acorduri cu SUA.