Taiwan. Liderii politici și militari se tem de "decapitare" pe măsură ce armata chineză se apropie de insulă

Sursa foto: Arhiva EVZ

Un atac de "decapitare" a liderilor politici și militari la începutul unui conflict este un coșmar pentru orice guvern.  În timpul Războiului Rece, SUA și Uniunea Sovietică se temeau că un prim atac nuclear va fi precedat de un atac de “decapitare” care ar fi eliminat liderii lor și ar fi paralizat rețelele de comandă pentru a lansa un atac de ripostă. Problema cu pregătirea pentru decapitare este că există o linie subțire între prudență și paranoia. În timpul Războiului Rece, de exemplu, o lovitură de decapitare sovietică ar fi putut afecta structura de comandă civilă și militară a SUA, dar nu ar fi împiedicat o lovitură de ripostă - în special din partea submarinelor americane cu rachete balistice care operează în mod invizibil și autonom pe mare - cu suficientă putere de foc pentru a trimite Rusia înapoi în Evul Mediu. În absența unei erori de calcul, era puțin probabil ca Kremlinul să autorizeze un prim atac.

Astăzi, rachetele hipersonice ultra-rapide și sistemele de ghidare de precizie oferă posibilitatea de a neutraliza structura de comandă a adversarului înainte de începerea unui război. Pentru națiunile mari cu profunzime strategică, cum ar fi SUA și Rusia, acesta ar putea fi un risc acceptabil. Dar pentru Taiwan - care are doar mărimea statului Maryland - posibilitatea unei lovituri de decapitare din partea chineză trebuie luată în serios.

Ceea ce îi îngrijorează acum pe observatori este activitatea militară chineză mai agresivă în strâmtoarea Taiwan. Inclusiv numeroasele incursiuni aeriene și navale în zona apărării aeriene a Taiwanului, care înconjoară insula, dar care nu este spațiu aerian teritorial. Mai ales după ce președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, a vizitat insula în luna august.

De ani de zile, China și Taiwan, despre care Beijingul susține că este o provincie separatistă, au convenit tacit să nu se aventureze prea departe în strâmtoarea de 112 mile pentru a evita o ciocnire armată și riscul de escaladare. Dar forțele chineze merg acum în mod obișnuit dincolo de punctul intermediar al strâmtorii, care a fost cândva o linie de demarcație neoficială, scrie Business Insider.

O replică a clădirii guvernului taiwanez în China

Problema cu aceste incursiuni - sau cu exerciții militare precum cele pe care Rusia le-a făcut înainte de a invada Ucraina - este că poziționează forțele inamice aproape de teritoriul unei națiuni și într-o poziție favorabilă pentru a lansa un atac surpriză.

Acest gând i-a trecut cu siguranță prin cap armatei chineze, care pare să fi creat o replică a clădirii biroului prezidențial din Taiwan pe o bază de antrenament. Având în vedere jurământul Beijingului de a "reunifica" Taiwanul cu partea continentală - și consolidarea masivă a armatei chineze, inclusiv investițiile în capacități de lovituri de precizie cu rază lungă de acțiune - nu este surprinzător să auzim că există  o machetă la scara 1:1 Case Albe din Taiwan, sediul guvernului.

În mod firesc, Taiwanul are planuri pentru a-și proteja liderii. Armata taiwaneză este pregătită să își apere capitala, Taipei, împotriva unei lovituri fulger, a asigurat ministrul apărării națiunii în 2017 în fața legislativului. "Brigada 66 de pușcași marini, cu sediul în Linkou Township din New Taipei City, a fost înființată în 2005 și este responsabilă pentru apărarea Taipei împotriva loviturilor de decapitare", potrivit unui articol din 2017 al Taipei Times.

Recent, Brigada 66 s-a antrenat cu rachete antitanc Javelin de fabricație americană - care au decimat tancurile rusești în Ucraina - pentru a se antrena în respingerea unei invazii chinezești.

Taiwan ar putea lansa un atac similar

Când a fost întrebat dacă Taiwanul ar putea lansa propriile lovituri de decapitare împotriva conducerii Chinei, un general taiwanez de rang înalt a răspuns simplu: "Avem propriile noastre forțe speciale".

Bugetul de apărare al Taiwanului pentru 2023 are alocați 4,5 milioane de dolari pentru achiziționarea a cinci vehicule mobile de comandă, care ar ajuta la menținerea intactă a lanțului de comandă al insulei în caz de criză, a declarat comandamentul poliției militare, potrivit Taiwan Times.

Taiwanul se află într-o poziție dificilă. Nu are arme nucleare care să descurajeze China. Având în vedere proximitatea Taiwanului față de continent, este o presupunere sigură că Beijingul urmărește cu atenție mișcările liderilor taiwanezi. Un număr masiv de rachete balistice și avioane chinezești se află la doar câteva minute de zbor de ținte-cheie din Taiwan. Cu toate acestea, chiar și o lovitură de decapitare reușită nu ar garanta neapărat o invazie chineză de succes.

Taiwanul plănuiește să construiască peste 1.000 de rachete anti-navă care ar putea respinge un asalt amfibiu chinezesc și dorește rachete HIMARS fabricate în SUA care au oprit forțele rusești din Ucraina.