Taiwanul este în alertă. China își intensifică exercițiile militare în Pacific

Taiwanul este în alertă. China își intensifică exercițiile militare în Pacific Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat joi că urmărește îndeaproape mișcările militare chineze după ce o creștere a numărului de avioane de război s-a alăturat exercițiilor cu portavionul chinez Shandong în Pacific.

Exercițiile militare chineze coincid cu un summit NATO la Washington, unde un proiect de comunicat afirmă că statul chinez a devenit un sprijin decisiv al efortului de război al Rusiei în Ucraina. În plus, Beijingul continuă să reprezinte o provocare sistemică pentru Europa și pentru securitate.

Activitatea militară chineză în Pacific

Portavionul chinez a trecut în apropiere de Filipine în drumul său spre exercițiile din Pacific, potrivit ministrul apărării din Taiwan.

În actualizarea sa zilnică privind activitatea militară chineză din ultimele 24 și publicată joi dimineață, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 66 de aeronave militare chineze care operează în jurul insulei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dintre acestea, 39 au trecut prin sudul și sud-estul Taiwanului, a precizat ministerul. Anterior declarase că a detectat 36 de aeronave care se îndreptau spre Pacificul de Vest.

Ministerul Apărării din Taiwan a făcut publice două fotografii, una alb-negru și granulată a unui avion de luptă chinez J-16 și una color a unui bombardier H-6 cu capacitate nucleară. El a spus că fotografiile au fost făcute recent, dar nu a precizat exact unde și când.

"Armata are o înțelegere detaliată a activităților din mările și apele din jurul Strâmtorii Taiwan, inclusiv a avioanelor și navelor comuniștilor chinezi", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Sun Li-fang, într-o declarație. El a adăugat că include acele avioane și nave care efectuează exerciții cu Shandong.

Forțele taiwaneze au urmărit cele două avioane de război chineze fotografiate, a spus el.

Ministerul chinez al Apărării nu a răspuns solicitărilor de a comenta activitățile navei Shandong.

Taiwanul, pe care China îl consideră propriul său teritoriu, s-a plâns de activitatea militară chineză repetată din ultimii patru ani. Beijingul a încercat să exercite presiuni asupra insulei guvernate democratic, care respinge pretențiile de suveranitate ale Chinei.

Un purtător de cuvânt al misiunii chineze pe lângă Uniunea Europeană a declarat că proiectul de declarație al summitului NATO este plin de "retorică beligerantă". În plus, conținutul legat de China conține provocări, "minciuni, incitare și calomnii".

Tensiuni în regiune

Înaintea summitului, Ministerul de Externe din Taiwan a declarat pentru Reuters că "salută creșterea continuă a atenției NATO față de pacea și stabilitatea din regiunea Indo-Pacific în ultimii ani și consolidarea activă a schimburilor și interacțiunilor cu țările din regiunea Indo-Pacific".

Taiwanul nu este singura problemă de securitate fierbinte care implică China - și Rusia - în regiune.

Forțele de autoapărare ale Japoniei au declarat că au urmărit miercuri două fregate rusești care treceau între două dintre insulele sale de la capătul vestic al lanțului Okinawa, în apropiere de Taiwan. Acestea se îndreptau spre sud-vest, spre Oceanul Pacific.

China și Filipine sunt implicate într-o confruntare în Marea Chinei de Sud disputată. Întâlnirile lor au devenit din ce în ce mai tensionate. Beijingul își susține revendicările privind țărmurile din apele despre care Manila spune că se află în interiorul zonei sale economice.

Aliații SUA, Australia și Japonia, și-au intensificat și ei activitățile militare.

Forțele aeriene filipineze au sosit miercuri în nordul Australiei, în prima lor deplasare în străinătate din ultimele șase decenii. Acestea vor efectua exerciții de luptă alături de avioanele de luptă americane și australiene.

La începutul acestei luni, un distrugător al marinei japoneze a intrat, de asemenea, în apele teritoriale ale Chinei, în apropiere de Taiwan, fără să notifice China. Acest lucru a stârnit "îngrijorări serioase" din partea Beijingului, au raportat miercuri mass-media japoneze, potrivit Reuters.

Revista presei