Vă răspunde: PETRONELA COMĂNESCU, horticultor Grădina Botanică, Bucureşti.
Am o floare care arată ca un bambus, iar frunzele îi cresc doar într-un singur loc, înspre vârf, foarte mult. Este normal? Ce trebuie să fac pentru a înflori mai mult? Să-l tai? Cât de mult şi când? Din păcate, datele pe care mi le dai sunt puţine şi confuze. Probabil că este vorba de Lucky bamboo, care e, de fapt, o dracenă şi nu un bambus (cum este de altfel numit în florării). În general, nu pot spune că aceste plante au durată de viaţă prea mare (depinde dacă sunt cultivate în pământ sau doar în apă). Această plantă nu face flori, aşa că probabil te referi la înfrunzit, nu la înflorit. În cazul în care este vorba despre planta la care mă gândesc eu, nu o ajută cu nimic dacă o tai ca să ramifice sau să-i stimulezi înflorirea. Singurul lucru pe care-l poţi face este să-i cureţi frunzele uscate, să-i schimbi cam o dată pe lună apa (dacă nu este plantată în pământ sau pietriş) şi să-i administrezi soluţii nutritive.
Ce pot face cu bulbii de la florile pe care le-am primit de 1 şi 8 Martie? Florile s-au uscat, dar eu le-am mai pus apă din când în când. Am greşit? Toate florile bulboase de primăvară (lalele, narcise, zambile) sunt, cum am mai spus, plante forţate (care au trecut printr-o serie de tratamente) şi sunt puţine şanse să înflorească anul viitor. Ce le poţi face tu acum este să plantezi bulbii în grădină (a casei sau a blocului) şi să-i uzi acum câte puţin (o dată la şapte-zece zile).
În rest, la vară, când vei uda iarba din jurul lor, le vei uda şi pe ele, dar nu în mod deosebit. Dacă la primăvara viitoare nu vor înflori, nu dispera: s-ar putea să fie nevoie de încă un an să se refacă. Toate florile forţate să înflorească înainte de perioada lor sunt frumoase, dar trebuie să-şi plătească tributul către natură: nu pot înflori an de an. Lucky bamboo nu face flori.
NOTĂ. Aşteptăm întrebările dumneavoastră la adresa casa@evz.ro sau pe adresa „Evenimentul zilei“, bd. Dimitrie Pompeiu, nr. 6, sector 2, Bucureşti, secţiunea Casa.