Tăierea salariilor în firmele de stat bate pasul pe loc

Tăierea salariilor în firmele de stat bate pasul pe loc

Guvernul amână luarea unor decizii concrete în vederea reducerii lefurilor în companiile de stat. Unii directori nici nu vor să audă de tăieri de salarii, pe când alţii sunt la mâna sindicatelor.

Guvernul nu a reuşit să găsească formula legală prin care să reducă salariile angajaţilor din companiile de stat.

Premierul Emil Boc a spus ieri că salariile acestor angajaţi vor fi plafonate la un nivel pe care guvernul urmează să-l decidă. "Şi acolo vor fi plafonate salariile peste un anumit nivel. Am vorbit de salariile mari, care vor fi plafonate. Nivelul îl vom stabili", a spus Boc. El a precizat că se vor reface bugetele, după ce va fi făcută o analiză a cheltuielilor cu personalul din aceste societăţi.

În ultima perioadă la nivelul executivului s-a tot discutat despre acest subiect, dar nu s-a putut găsi modalitatea de punere în practică a acestei măsuri. După ce oficialii au dorit să reducă şi aici salariile şi-au dat seama că nu au acoperire legală şi au început să caute alte soluţii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Plafon mai mare ca să scape mai mulţi

Astfel, o variantă vehiculată a fost cea prin care se avea în vedere stabilirea unui plafon salarial maximal de 5.000 lei pentru angajaţii companiilor de stat, iar din câştigul care depăşeşte acest prag o cotă de 70% să fie vărsată într-un fond de solidaritate. În ultimele zile a apărut însă o altă variantă potrivit căreia plafonul va fi de 8.000 lei, iar din câştigul care depăşeşte pragul 90% să fie vărsat la fondul de solidaritate. "Când vom lua o decizie, vă vom anunţa", a arătat Boc.

Cert este că la un fond de solidaritate vor fi obligaţi să contribuie reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor cu capital minoritar de stat. Aceştia sunt obligaţi să îşi doneze toată indemnizaţia, altfel riscă să fie daţi afară dacă nu sunt funcţionari publici.

În ceea ce priveşte reevaluarea tuturor bugetelor companiilor de stat, lucrurile s-au împotmolit. Dacă unii directori au început să calculeze de unde pot tăia, alţii nici nu vor să audă de aşa ceva. Unul dintre aceştia este directorul general al companiei Metrorex, Gheorghe Udrişte, care ne-a spus că el nu a făcut niciun calcul şi nici nu va face până nu există o decizie oficială în acest sens. "Eu nu mă apuc să fac calcule să scad salariile sau să văd de unde pot da oameni afară", a spus şeful Metrorex. Angajaţii companiei au obţinut în februarie o mărire a veniturilor după ce au ameninţat că vor intra în grevă generală.

Compania de Drumuri dă afară 533 de angajaţi

La Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale s-a făcut deja un plan de reducere a fondului de salarii cu 25%. Primul pas îl constituie restructurarea a 533 din cei 6.450 de angajaţi începând cu data de 17 iulie, susţine Dorina Tiron, şefa companiei. Potrivit ei, reprezentanţii companiei vor avea negocieri cu sindicaliştii până la finele lunii. "Nu intenţionăm să dăm salarii compensatorii, dar probabil că vom fi nevoiţi", spune Tiron.

Cheltuieli mai mici

Pentru a face unele economii întrucât diminuarea salariilor şi pensiilor nu pot fi făcute din iunie, guvernul a decis să reducă cu 20% cheltuielile cu bunurile şi servicii. "Pe trimestrele 3 şi 4 toate instituţiile şi autorităţile publice vor trebui să reducă cu 20% cheltuielile legate de telefon, deplasări interne şi externe, achiziţii de mobilier", a spus Boc.

În plus, toate autorităţile publice vor avea plafonul lunar de combustibil pe care îl pot utiliza redus la jumătate. (Au contribuit Teodora Trandafir şi Antoaneta Etves)

FĂRĂ BANI

Plăţile restante ale revoluţionarilor au fost eşalonate

Guvernul a decis să amâne la plată, pentru 2012-2014, indemnizaţiile revoluţionarilor, fără ca decizia să afecteze plăţile curente. Pentru indemnizaţiile restante al căror cuantum se situează sub valoarea a 10 salarii medii brute, suma restantă va fi plătită în totalitate în anul 2012.

Pentru indemnizaţiile restante în cuantum cuprins între valoarea a 10 şi 20 salarii medii brute, 50% din suma restantă va fi plătită în 2012, iar restul de bani în 2013. În cazul indemnizaţiilor al căror cuantum depăşeşte 20 de salarii medii brute, 34% din suma restantă va fi achitată în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014, a anunţat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean.