Tăcerea lui Tudose l-a inflamat pe Dragnea. Premierul încă nu a sesizat CCR în speța „Belina”
- Razvan Gheorghe
- 2 octombrie 2017, 00:00
„Evenimentul zilei” a aflat că Liviu Dragnea și apropiații săi din conducerea PSD sunt nemulțumiți că premierul Mihai Tudose nu a ieșit public cu nicio declarație de susținere a vicepremierului Sevil Shhaideh și a ministrului Rovan Plumb, de-a lungul ultimei săptămâni, în condițiile în care liderii coaliției de guvernământ au făcut zid în jurul celor două demnitare
Nemulțumirea este cu atât mai mare cu cât, deși i s-a transmis un ultimatum în acest sens, Mihai Tudose nu i-a sesizat încă pe judecătorii CCR pentru constatarea unui posibil conflict între DNA și Guvern, în urma instrumentării Dosarului „Be lina”.
Graba lui Toader și muțenia premierului
Facem precizarea că sesizarea trebuie trimisă de premierul Mihai Tudose, care este, conform stipulărilor legii, titularul unei astfel de acțiuni. Liviu Dragnea a făcut o solicitare publică în acest sens (reiterată în repetate rânduri săptămâna trecută). Potrivit surselor EVZ, ministrul Justiției – l-am numit pe Tudorel Toader – a elaborat deja sesizarea pentru CCR, doar că Tudose (care a evitat orice comentariu referitor la Dosarul „Belina”) nu a expediat-o încă.
FOTO: Sevil Shhaideh se bucură de întreaga susținere a coaliției de guvernare
Vrea să scape de Shhaideh?
Aceleași surse ne-au precizat că tăcerile și tărăgănările lui Tudose au fost criticate vehement în interiorul PSD de Codrin Ștefănescu, secretarul general adjunct, care a insinuat că primul ministru ar vrea să se descotorosească de Sevil Shhaideh, tocmai pentru a-l lăsa pe Liviu Dragnea fără principalul om de încredere din Executiv, care gesitonează fondurile pentru teritoriu. De altfel, după căderea Guvernului Grindeanu, Ștefănescu (împreună cu numărul doi din PSD – Niculae Bădălău) a votat împotriva desemnării lui Tudose la Palatul Victoria, invocând legăturile acestuia cu SRI. Pe de altă parte, majoritatea liderilor PSD cred că adevărata țintă a Dosarului „Belina” este chiar președintele social-democraților.
Ultimatumul liderului PSD
De asemenea, EVZ a aflat că Liviu Dragnea i-a transmis un ultimatum premierului, joi, Mihai Tudose neobiectând absolut nimic, deși a evitat să înainteze vreun termen în ceea ce privește expedierea sesizării către CCR. Potrivit surselor citate, Dragnea i-a explicat premierului că depunerea sesizării reprezintă voința PSD, cât și dorința ALDE. Cu prilejul ședinței CEx de vineri, de la Sucevița, liderii PSD șiau reiterat din nou susținerea pentru Sevil Shhaideh și Rovana Plumb.
Clarificările ministrului Justiției
În pofida tăcerii afișate în ultima săptămână de Tudose, ministrul Tudorel Toader a susținut că ideea sesizării judecătorilor Curții a plecat de la Guvern, nu de la ministerul Justiției. „Iniţiativa redactării şi sesizării CCR a pornit din Guvern şi nu de la ministerul Justiţiei. În al doilea rând am citit şi eu o afirmaţie absolut incorectă, care cu siguranţă nu îmi aparţine, că s-ar fi solicitat considerarea HG ca şi OUG, ca şi legile. Este imposibilă o astfel de afirmaţie, pentru că au regim juridic, efecte, emitenţi diferiţi (...) Vă rog să recitiţi comunicatul DNA în care se spune că decizia CCR din februarie, referitoare la OUG 13 este aplicabilă numai pentru ordonanţe şi legi, nu pentru hotărâri de guvern. Enunţul în sine este corect, principiul este absolut incorect, pentru că prin decizia precedentă CCR a decis că procurorii nu pot ancheta oportunitatea adoptării unei OUG sau legi, nu pot ancheta împrejurările adoptării unei OUG sau a unei legi, după cum nu pot ancheta constituţionalitatea”, a specificat ministrul Justiției.
„Un atac violent la Guvern”
La începutul săptămânii trecute, la finalul ședinței BPN, Liviu Dragnea a anunțat că PSD ia în calcul sesizarea CCR. „Trebuie analizat dacă situația actuală poate constitui elementul unui conflict juridic de natură constituțională între două puteri ale statului, iar ministrul Justiției va trebui să aibă un punct de vedere în acest sens”, a spus Dragnea. Ulterior, el a apreciat că Dosarul „Belina” vizează întregul Guvern. „Mi se pare un atac violent la guvern, pentru că discutăm despre o Hotărâre de Guvern care face parte din categoria celor câteva sute sau chiar mii care au fost adoptate în România, de transfer de proprietate din public la public, pe cinci ani. (...) E un transfer nu către un privat, ci către o instituţie publică, un consiliu judeţean. Nu sunt sigur că nu au mai fost în istorie transferuri de proprietate către o autoritate locală pentru ca acolo să se facă o investiţie privată. Am primit o informaţie că un mare concern doreşte să fac o investiţie uriaşă în România şi are nevoie de 80-100 de hectare. Credeţi că mai poate semna cineva din Guvern un transfer de teren după această poveste?”, a întrebat Dragnea. Facem precizarea că și liderul ALDE – Călin-Popescu Tăriceanu – a exprimat poziții similare, susținând că, prin intermediul Dosarului „Belina”, DNA și serviciile secrete ar demara o „lovitură de stat”.