Uite cine îți cere votul în 11 decembrie: Tabloul candidaților pentru Senat și Camera Deputaților | Episodul III
- Ionel Dancu
- 4 noiembrie 2016, 00:00
„Evenimentul zilei” vă prezintă penultima parte a radiografiei candidaţilor la alegerile parlamentare din iarnă. Doamnele din politică sunt pe cale să cucerească Moldova. O consilieră a lui Dacian Cioloş încearcă să ajungă deputat în Teleorman. Iar deputatul care l-a ameninţat cu moartea pe Mihai Răzvan Ungureanu mai vrea un mandat
Fostul premier Victor Ponta deschide lista deputaţilor PSD la Gorj. Aflat la al treilea mandat consecutiv de parlamentar, Ponta a fost liderul tineretului PSD, şeful Corpului de Control al Guvernului Năstase şi fost ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul în Guvernul PDL-PSD. Este licenţiat în Drept penal la Universitatea Bucureşti şi şi-a început cariera în 1995, ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1, după care a fost procuror anticorupţie specializat în domeniul infracţiunilor economico - financiare. Ponta a urcat până la postul de coordonator al Biroul de Combatere a Spălării Banilor. Fostul premier este trimis în judecată pentru 17 infracţiuni în dosarul Turceni-Rovinari şi se află sub control judiciar într- un alt dosar DNA legat de aducerea în ţară, pentru o conferinţă, a fostului premier britanic Tony Blair.
FOTO; Victor Ponta
Cap de listă PSD la Senat este primarul din Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, aflat în funcţie de 16 ani. Cârcimaru este „doctor în ştiinţe”, la Universitatea Tehnică Petroşani, cu tema „Creşterea calităţii sistemului de deplasare al excavatorului cu rotor din carierele de lignit”. A absolvit Facultatea de Maşini şi Instalaţii Miniere din Petroşani, specializarea „Electromecanic mine”. ANI a sesizat DNA, la 22 februarie 2016, spunând despre Cârciumaru că în calitate de ordonator de credite a semnat mai multe documente în beneficiul unei societăţi de la care fiica sa a cumpărat un imobil. Cu un an în urmă, în 2015, DNA a făcut percheziţii la Primăria Târgu Jiu, la locuinţa lui Cârciumaru şi la sediile unor firme, de unde au ridicat documente, într-un dosar privind fapte de corupţie care ar fi fost comise în 2008- 2015.
FOTO;Tudor Barbu
Economistul Dan Vîlceanu deschide lista PNL la Camera Deputaților. Vâlceanu a încheiat prin firmele sale peste 20 de contracte de prestări servicii pentru Complexul Energetic Oltenia, mama acestuia având şi ea zece astfel de contracte. La Senat, lista PNL este deschisă de fostul jurnalist Tudor Barbu.
PMP deschide lista senatorilor cu consilierul municipal Ion Săvoiu, condamnat în 1995 pentru furt din locuinţe, iar Gheorghe Daviţoiu, fost director la Complexul Energetic Rovinari deschide lista deputaţilor.
Lista ALDE la Cameră e deschisă de senatorul Dian Popescu, condamnat definitiv la închisoare cu suspendare, iar deputatul Scarlat Iriza (ex-PSD) e cap de listă la Senat. USR „mută” cu IT-istul Sergiu Dîrnu la Cameră şi cu avocatul Vasile Bîscă la Senat.
Jurnalişti, strungari, consultanţi IT - Hunedoara
Laurenţiu Nistor, fost lăcătuş şi primar timp de 18 ani, deschide lista deputaţilor PSD. Lista senatorilor PSD începe cu Cristian Resmeriţă, fizician de profesie, absolvent al academiei SRI, doctor în sociologie și fiu al fiul fostului „baron” de Lupeni, Cornel Răsmeriţă. Liberalii deschid lista deputaţilor cu economistul Lucian Heiuș, şeful Finanţelor Timiş. Actualul deputat Carmen Hărău, care deţine un hotel cu vedere spre Castelul Corvinilor, deschide lista senatorilor PNL. Strungar la Revoluţie, absolvent al Facultăţii de Mine, Haralambie Vochiţoiu, deschide lista deputaţilor PMP. La Senat, PMP îl are vârf de lance pe Petre Nica, fost lider sindical. Listele ALDE debutează cu fostul viceprimar al Devei, Marius Surgent (deputaţi) şi jurnalistul Alin Bena (senatori). De la USR deschid listele consultantul IT Stelian Ene (deputaţi) şi juristul Cristian Bulfon (Senat).
Controlori ai SIE în Banat - Arad
PSD deschide lista deputaţilor cu Dorel Căprar, fost vice-campion la judo, consilier local şi judeţean, membru în comisia de control a SIE, licenţiat în drept, marketing şi management. Fost şef al Comisiei Nana, propus ministru al Transporturilor în 2015, Mihai Fifor deschide lista senatorilor PSD. Absolvent de Litere, e licenţiat în filosofie şi doctor în antropologie socială.
FOTO;Mihai Fifor
Economistul Aurel Varga deschide lista deputaţilor PNL şi la Senat lis- ta începe cu juristul Ioan Cristian. Lista deputaţilor PMP e deschisă de Florin Remeţan, fost subprefect, iar cea a senatorilor de Silviu Dimofte, fost consilier local. ALDE deschide listele cu preşedintele comisiei de control a SIE, Mihăiţă Calimente (deputaţi), şi Galu Florian (senatori). USR „mută” cu sportivul Sergiu Vlad la deputaţi şi Adrian Wiener (ex-M10) la Senat
„Drujbarul” mai vrea un mandat - Valcea
Fostul viceprimar al Râmnicului, economistul Vasile Cocoş deschide lista deputaţilor PSD. Vârf de lance la Senat este Bogdan Matei, doctorand la ANEFS, fost inspector şcolar şi consilier judeţean PSD. Informaticianul și actualul deputat Cristian Buican este în fruntea listei deputaților PNL. Numele lui apare într-un dosar aflat în cercetare la Parchetul din Vâlcea. Presa l-a numit „Drujbarul Vâlcii”. Inginerul și juristul Romulus Bulacu deschide lista senatorilor PNL. PMP deschide lista deputaţilor cu Constantin Mazilu, absolvent al Facultăţii de Căi Ferate Drumuri şi Poduri şi fost şef de şantier, administrator, viceprimar. Lista senatorilor PMP e deschisă de Gheorghe Popa. ALDE „mută” cu Dumitru Lovin (şeful organizaţiei judeţene) la Cameră şi cu Iuliana Moise (fost lider PNL) la Senat. Lista USR pentru Cameră este deschisă de economistul Andrei Gheorghiu, iar prima poziţie pentru Senat este ocupată de Laurenţiu Ciocîrlan, expert în fonduri UE.
FOTO;Cristian Duican
Ameninţări cu Aldo Mor - Vaslui
PSD deschide lista deputaţilor cu Adrian Solomon, devenit celebru după ce l-a „asigurat” în 2012 pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu că dacă trece prin Bârlad fără să întrebe de cetăţeni, va avea soarta lui Aldo Moro, premier italian asasinat de Brigăzile Roşii. Lista senatorilor PSD e deschisă de Gabriela Creţu, fost membru PCR, europarlamentar şi soţia şefului judeţean PSD, Dumitru Buzatu. Prefectul județului, Daniel Olteanu, deschide lista deputa ților PNL. Senatorul Nelu Tătaru, medic chirurg, deschide lista PNL la Senat. Lista deputaţilor PMP este deschisă de Corneliu Bichineţ, scriitor, fost profesor şi senator PRM, iar lista senatorilor - de afaceristul Vasile Toniţă. Lista ALDE la Cameră începe cu Cosmin Cristian, iar la Senat cu scriitorul Ion Hadârcă. Listele USR debutează cu managerul Mihai Botez (Cameră) şi executorul judecătoresc Alin Silitra (Senat).
Puține schimbări acasă la Iohannis - Sibiu
Fostul prefect de Sibiu, Ovidiu Sitterli, deschide lista deputaţilor PSD, el fiind finul fostului lider judeţean PSD Ioan Cindrea (condamnat definitiv). La Senat, lista social- democrată începe cu economistul Viorel Arcaş, aflat la cel de al treilea mandat. El a îndeplinit între 1983 şi 2004 mai multe funcţii în cadrul Automecanica S.A. Mediaş, începând cu cea de economist şi terminând cu cea de director general. A fost consilier judeţean între 1996 şi 2004. Actual deputat, Raluca Turcan deschide lista deputaților PNL. Economist şi specialist în comunicare, ea este măritată cu Valeriu Turcan, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu. Inginerul și actualul deputat Mircea Cazan deschide lista PNL la Senat. Presa locală l-a inclus în Topul Mârlanilor pentru că și-a parcat mașina într-un loc nepermis, în curtea Bisericii Evanghelice din Piața Huet. PMP deschide lista deputaţilor cu Popa Simona Diana (avocat), iar la Senat cu Ion Popica (silvicultor). Fostul ministru Ion Ariton e vârful de lance al ALDE la Cameră, în timp ce Gabriel Gheorghe (co-preşedintele filialei) candidează la Senat.
Lista USR pentru Cameră este deschisă de secretarul de stat în Ministerul Fondurilor Europene, Ilie-Dan Barna, iar Traian Belei candidează la Senat.
Somn pe preşul unui ministru - Teleorman
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, deschide lista deputaţilor la Teleorman. Fost ministru de Interne şi al Dezvoltării, absolvent al Facultăţii de Transporturi, Dragnea e condamnat definitiv în dosarul „Referendumul”. A fost prefect, consilier local şi a condus Consiliul Judeţean Teleorman în 2002-2012. Este principala variantă de premier a PSD. PSD deschide la Senat cu fostul prefect al judeţului, juristul Carmen Daniela Dan, cunoscută ca fiind apropiată de Liviu Dragnea.
Fosta consilieră personală a premierul Dacian Cioloș, Mara Calista, deschide lista deputaților PNL. Ea a fost și consiliera parlamentară a Alinei Gorghiu. Președintele PNL Teleorman, Eugen Pîrvulescu, deschide lista la Senat. El a spus că „pentru electoratul din Teleorman sunt capabil să dorm pe preșul unui ministru”. Consilierul judeţean Adrian Florescu, economist şi fost deputat PDL, deschide lista deputaţilor PMP. La Senat, cap de listă PMP este Popa Marian, agricultor intrat recent în politică.
Lista ALDE la Cameră este deschisă de deputatul Ică Florică Calotă, iar Samuel Calotă (fost UNPR) ocupă primul loc pentru Senat. Lista USR este iniţiată de Şerban Marinescu (fost membru M10), în timp ce Nicuşor-Sorin Lină deschide lista senatorilor USR.
Femeile vor face legea în Moldova - Botosani
Cele mai multe femei care candidează într-un judeţ la alegerile parlamentare, pentru un mandat de deputat sau senator, se află în Botoşani: 36. PSD deschide listele cu două doamne: Tamara Ciofu (deputaţi) şi Doina Fedorovici (senatori). Ciofu este medic primar şi specialist în pediatrie. Doctor în medicină, ea a absolvit un curs în politici de sănătate în Olanda şi un curs de management în sănătate publică la Universitatea Washington.
Lider judeţean PSD şi şefa femeilor din judet, Doina Fedorovici a absolvit Academia de Poliţie Alexandru Ioan Cuza, are un mastear în Drepturile Omului şi Justiţie Constituţională, a fost consilier la DGASPC Botoşani şi Director al Institutul Naţional de Statistică, filiala judeţeană. Mai mult, pe locul al doilea pe lista deputaţilor PSD se află tot o femeie, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar, Mihaela Huncă. Şi ALDE deschide listele parlamentare tot cu două doamne. Lista pentru Camera Deptaţilor debutează cu deputata Liliana Mincă, fostă preşedinte a Loteriei Române, deţinătoare a unui titlu de Doctor în Ştiinte Militare şi informaţii şi fost consilier la MAE. Se descrie ca fiind „deţinătoare a mai multor licenţe si Masterate”. Interpreta de muzică populară Margareta Clipă candidează în fruntea listei ALDE pentru Senat. Vicepreședintele CJ Botoșani Cristian Vasile Achiței deschide lista PNL la Camera Deputaților, iar actualul deputat Costel Șoptică (49 ani) este cap de listă al senatorilor liberali. Șoptică, prim-vicepreședinte al PNL Botoșani, este cercetat pentru trafic de influență și instigare la abuz în serviciu, iar soția sa pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA au scris în rechizitoriu că „firmele participante la licitațiile organizate de către Primăria Știubieni sunt controlate de numitul Șoptică Cornel, aceastea fiind favorizate la încheierea contractelor de achiziție publică”. Deşi femeile nu deschid listele PNL, liberalii au avut grijă să pună şi ei doamne pe locurile inferioare.
FOTO; Margareta Clipă
PMP deschide lista deputaţilor cu liderul judeţean Daniel Ionescu, iar lista senatorilor cu Corneliu Popescu (ex-PPDD), licenţiat în matematică, doctor în ştiinţe militare şi fost consilier judeţean. Şi PMP are doamne pe liste. USR merge cu Valentin Simion la Cameră şi cu managerul bucureştean Antonio Andrusceac la Senat. USR este singura din cele zece formaţiuni politice cu candidaţi la alegerile parlamentare care nu are femei pe listă în Botoşani.
Doctorate peste doctorate - Alba
Medic veterinar, Ioan Dârzu deschide lista deputaţilor PSD. Doctor în ştiinţe medicale, a fost consilier judeţean şi director ALBALACT SA. Lista senatorilor PSD este deschisă de rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, Valer- Daniel Breaz, doctor în matematică şi vicepreşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor. Secretarul general adjunct al PNL, Florin Roman, este cap de lista la Camera Deputaților. El a fost director al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, a fost pus prin consilii de administrație importante, de la Eon Distribuție, la CEC și a fost chiar președinte la Eximbank. Senatorul și economistul Alexandru Pereș deschide lista PNL la Senat. Tatăl său, Alexandru Pereş (Peres Sándor), a fost şeful Securităţii judeţului Cluj în timpul regimului comunist, calitate în care a coordonat urmărirea politică a disidentei Doina Cornea. PMP deschide lista deputaţilor cu Negruţ Clement (ex-PDL), doctor în inginerie industrială, fost subprefect şi consilier judeţean. La Senat, pe prima poziţie PMP se află consilierul judeţean Traian Ursaleş. Lista ALDE pentru Cameră este iniţiată de Mihai Josan (4 mandate de primar de Aiud), iar Daniel Rusu (ex-primar PNL) candidează la Senat. USR Alba merge pe mâna lectorului universitar Christian Schuster, la Cameră, în timp ce Eugen Cornea (pensionar din Roşia Montană) candidează la Senat.
Împărţeala de la Ilfov - Ilfov
PSD deschide lista deputaţilor cu Corina Bogaciu, fiica consilierului local din Voluntari, Ion Bogaciu, aflat în relaţii apropiate cu primarul Florentin Pandele. Lista senatorilor PSD e deschisă de consilierul judeţean Emanuel Butnariu, numit recent de Gabriela Firea interimar în fruntea Administraţiei Spitalelor din Bucureşti şi fost consilier al lui Pandele. Deputatul Daniel Gheorghe deschide lista PNL la Cameră, tatăl său fiind primar în Otopeni din 1996. Avocatul Nicoleta Pauliuc deschide lista senatorilor PNL. Soţul ei a fost implicat în rețeaua interlopilor Nuțu și Sile Cămătaru. Lista deputaţilor PMP e deschisă de vicepreşedintele CJ Ilfov, Rizia Tudorache, iar lista senatorilor de Alexandru Dumitrescu. Absolvent de Politehnică, Rizia Tudorache a mai fost şef serviciu SPP în 1990-1998. ALDE merge la Cameră cu Bucur Constantin, iar la Senat cu omul de afaceri Valentin Dibla. USR merge pe mâna lui Cornel Zainea (vicelide USR) la Cameră, iar Alexandru-Cosmin Moldovan face deschiderea la Senat.
FOTO: Constantin Alin Bucur
În ziarul de luni veți putea citi despre candidații din alte 10 județe ale țării