Tabăra pro-Brexit este din ce în ce mai numeroasă. Ieşirea Marii Britanii din UE ar putea fi la fel de periculoasă ca şi falimentul Lehman Brothers

Numărul britanicilor care doresc ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană este în creştere, atingând nivelul de 53% din total votanţilor, după cum relevă mai multe sondaje de opinie publicate recent în presa din Marea Britanie.

Două sondaje de opinie efectuate de Institutul ICM la comanda cotidianului The Guardian arată că 53% dintre britanicii hotărâţi sunt favorabili ieşirii ţării din UE, în timp ce 47% vor rămânerea în comunitatea europeană. În urmă cu două săptămâni, raportul era de 52%-48%, în favoarea ieşirii din UE. Ponderea alegătorilor nehotărâţi nu este însă inclusă în aceste date prezentate.

Referendumul pe tema rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană va fi  organizat pe 23 iunie.

Pentru ziarul estonian Äripäev, citat de Eurotopics, ieșirea Marii Britanii ar fi la fel de periculoasă ca și falimentul Lehman Brothers, care a dat semnalul crizei financiare globale, după cum declară un fost director al filialei din Estonia a Danske Bank:

"Ar trebui să ne pregătim pentru impactul Brexitului și să gândim posibile scenarii de criză. O asemenea decizie va genera neliniște și nesiguranță pe piețele financiare – ceea ce în jargonul finanțelor se numește volatilitate. Criza Lehman Brothers a redus drastic tranzacțiile riscante în sectorul imobiliar. O ieșire a Marii Britanii ar genera, de asemenea, prudență sporită în gestionarea riscurilor de către bănci. Recomand oamenilor să-și constituie niște rezerve financiare pentru a le fi de ajutor într-o asemenea situație", declară bancherul pentru ziarul eston.

Însă liderii politici europeni nu se implică în campania pentru Brexit, constată Deutsche Welle.

”Uniunea Europeană şi Comisia Europeană sunt deosebit de nepopulare în cicălitoarea Mare Britanie. Acesta este motivul pentru care echipa de comunicare a lui Juncker i-a recomandat liderului european să bage capul la cutie cât mai mult cu putinţă. Și nici măcar susţinătorii rămânerii încăpăţânaţilor de britanici în UE nu vor susţinere din partea Europei.

Când se va aşterne praful peste marea bubuială din 23 iunie, cei de la Bruxelles vor trebui să se întrebe dacă tăcerea lor a fost o decizie înţeleaptă. Nu este mai bine să îţi spui părerea cu sinceritate? Este, totuşi, vorba despre destinul UE, nu despre o oarecare treabă de bucătărie internă a unei ţări.

A te implica pentru Europa, ferm, cu voce tare, a ajuns desuet. Acum, la modă este mersul pe vârfuri. Dar cel căruia îi este rușine de ceea ce face bine, cu greu îi poate inspira pe alţii", conchide DW, citată de rfi.ro.