SYRIZA după Tsipras. Ce se va alege de extrema stângă greacă

SYRIZA după Tsipras. Ce se va alege de extrema stângă greacă

SYRIZA după Tsipras. Nici măcar cel mai pervers scenarist nu ar fi putut imagina o asemenea comedie politică neagră, care încă nu știm cum se va sfârși pentru SYRIZA, dar care a produs deja o uriașă surpriză pentru o mare parte a opiniei publice.

Începând de duminică seara, președintele principalului partid de opoziție din Grecia, Coaliția Stângii Radicale (SYRIZA), este un grec din diaspora, apărut din senin, care a lucrat anterior la Goldman Sachs, o bancă ce reprezintă, simbolic, chiar inima ”fiarei” pentru stânga tradițională, scrie Kathimerini.

Printr-o campanie triumfală dusă timp de trei săptămâni pe rețelele de socializare și generând mare vâlvă în emisiunile de lifestyle, cu un zâmbet hollywoodian și videoclipuri realizate la cel mai înalt profesionalism pentru standardele grecești, fotogenic și senzual în contactul său cu lumea, Stefanos Kasselakis, primul lider homosexual al unei formațiuni politice grecești, a doborât deja un record: a devenit șeful principalului partid de opoziție, fără nicio experiență de partid și fără un trecut parlamentar.

Punctul său forte este că a mobilizat componenta socială a SYRIZA stimulându-i fanteziile, făcând apel la emoții și afirmându-se, în mod magic, drept un succesor al lui Alexis Tsipras.

Ne puteți urmări și pe Google News

A acționat în favorarea lui imaginea uzată a vechii structuri de partid a SYRIZA, precum și atacurile furioase pe care le-a primit și din stânga și din dreapta, care i-au permis să-și construiască un profil controlat anti-sistem.

Politicianul, complet necunoscut până acum câteva luni, care nu poartă nici răspunderea pentru înfrângerile sângeroase ale SYRIZA în alegeri și nici povara păcatelor trecute ale partidului, a reușit să creeze speranță la baza deznădăjduită a partidului că îl poate învinge pe actualul premier de dreapta, Kyriakos Mitsotakis.

Gafa lui Stefanos Kasselakis

Durii din propria sa tabără și-au folosit energia pentru a răspândi ”venin” împotriva contracandidatei acestuia, Effie Ahtsioglou, căreia i s-a creat faima negativă de uzurpator al lui Alexis Tsipras, ceea ce a făcut ca asupra ei să cadă o umbră întunecată.

Ahtsioglou, fost ministru al muncii și protecției sociale în guvernul Tsipras, avea oricum un dezavantaj de comunicare în comparație cu Kasselakis, în sensul că este mult mai convențională și mai previzibilă. Cel mai slab punct al ei a fost, de fapt, că în ciuda tinereții, a ajuns să pară drept un reprezentant al lumii vechi a SYRIZA.

Chiar și gafa uriașă a lui Kasselakis, care a folosit termenul de ”stat” al turcilor pentru partea de nord ocupată a Ciprului, ceea ce le-a oferit adversarilor din cadrul partidului ocazia de a-și exprima desconsiderarea față de el pe ultima sută de metri a cursei electorale interne, nu a contat sau a contat mult prea puțin în comparație cu videoclipul romantic filmat la Capul Sounion (loc celebru pentru apusurile fabuloase de soare n.trad.) în care își povestește scurta sa călătorie în universul SYRIZA cu câteva ore înainte de închiderea urnelor (Kasselakis a fost ales prin votul direct al membrilor de partid care au votat în două tururi în secții de votare special amenajate în acest sens de SYRIZA n.trad.).

Cum va evolua în continuare Stefanos Kasselakis?

Nimeni nu poate spune! Cu siguranță încearcă să pară unificator și să creeze o atmosferă de restart și coalizare.

Cărțile pe care le va da în curând pe față și care vor arăta intențiile sale sunt: ​​ce persoane va alege pentru reprezentarea parlamentară și reprezentarea partidului, ce persoane vor participa în echipa de conducere, cât de apropiat va fi de „locotenenții” săi (unii controversați n.trad.) din cadrul partidului, cât de repede va putea acorda un interviu televizat fără a se expune criticilor, vorbind liber și fără riscul de a face gafe grave.

Când și-a cerut scuze pentru gafa legată de termenul „stat” folosit pentru nordul Ciprului, el a dat asigurări că învață repede și are nevoie de două luni de „pregătire intensivă”.

Ce rol a jucat Alexis Tsipras în procedurile legate de succesiunea sa?

Este adevărat că Tsipras s-a ținut la mare distanță de toate frământările interne ale partidului, evitând să dea o „linie” chiar și foștilor săi apropiați și refuzând  solicitările presante de a exprima o poziție înainte de turul al doilea al alegerilor interne.

Se pare însă că a tolerat „șocul Kasselakis”, în sensul că nu a încercat să-l împiedice atunci când nominalizarea nu era încă ceva cert. Cu siguranță nu a prevăzut că taifunul Kasselakis se va dovedi a fi atât de puternic.

Există riscul de divizare a partidului?

Nu în viitorul previzibil. Pot fi plecări individuale, dar o plecare organizată a taberei ”Umbrela” care a susținut-o pe Ahtsioglou, așa cum s-a mai întâmplat în trecut, nu este prevăzută.

În primul rând, pentru că Ahtsioglou însăși este hotărâtă să nu plece, iar, în al doilea rând, mulți reprezentanți de top ai acestei tabere nu sunt parlamentari și, prin urmare, nu ar putea rămâne în lumina reflectoarelor printr-o prezență parlamentară coerentă în afara SYRIZA și ar cădea ușor în uitare.

Și ce vor face oponenții săi interni de partid?

Se pregătesc deja pentru congres (data nu a fost încă stabilită), iar scopul lor este să controleze Comitetul Central, astfel încât noul președinte să fie ținut ostatic și, dacă circumstanțele o permit, să poată fi contestat. Se poate presupune în mod rezonabil că apele din interiorul SYRIZA nu se vor liniști și că E. Ahtsioglou va fi adversarul de temut care își va lua revanșa după alegerile europene, în funcție de rezultat.

Un rol important îl vor juca și sondajele. Dacă SYRIZA va înregistra rapid o creștere la o cotă de peste 20%, atunci noul președinte va avea timp și spațiu pentru a se organiza. În caz contrar, se va găsi într-o poziție extrem de dificilă.

Ce înseamnă alegerea lui Kasselakis pentru Noua Democrație și PASOK - KINAL?

Fie și numai marea promovare media de care beneficiază fiecare mișcare a lui Kasselakis de la mersul la sala de sport până la plimbarea câinelui creează noi condiții atât pentru partidul de guvernământ, Noua Democrație, cât și pentru celălalt partid de stânga, centru-stânga, PASOK-KINAL.

Oficial, nimeni de la cele două partide nu exprimă niciun fel de îngrijorare. În culise însă, se vorbește despre posibilitatea ca votul pentru SYRIZA să nu mai fie învinovățit în spațiul partidelor de centru, dacă Stefanos Kasselakis se mișcă inteligent și convinge că exprimă ceva ”nou” nu numai în exterior, ci și pe plan intern.

Mai ales că nimeni din echipele de conducere ale partidelor nu poate ignora un calendar politic extrem de dens și nici faptul că schimbările și chiar și răsturnările de situație se succed cu repeziciune, iar neprevăzutul a intrat (din nou) în rutina politică grecească.

Ce scrie presa internațională despre Kasselakis

Alegerea lui Stefanos Kasselakis la conducerea SYRIZA a trezit interesul multor publicații internaționale importante.

„Un om de afaceri în vârstă de 35 de ani, fără experiență politică anterioară, a fost ales lider al principalului partid de opoziție, de stânga, din Grecia. Numele lui: Stefanos Kasselakis”.

„Rezident în Miami, Kasselakis era complet necunoscut publicului grecesc până la momentul anunțării candidaturii la conducerea SYRIZA”, scrie Le Monde, subliniind că această „candidatură a „deranjat” vechea gardă de cadre a partidului de stânga”.

Kasselakis s-a mutat la Atena cu doar câteva luni în urmă, împreună cu soțul său Tyler McBeth

The Guardian menționează, printre altele, că „Stefanos Kasselakis, care se pare că nu a avut nicio legătură cu SYRIZA în trecut, s-a mutat la Atena cu doar câteva luni în urmă, împreună cu soțul său american Tyler McBeth”. Cotidianul britanic citează poziția exprimată de noul președinte al SYRIZA cum că „dacă partidul dorește să revină la putere, ar trebui să „copieze cât mai curând modelul american al democraților”.

În același timp, Stelios Kouloglou, europarlamentar al SYRIZA, vorbind pentru The Guardian, susține că „partidul a murit astăzi” și că „lumea tradițională a stângii este în șoc”.

”Un fost colaborator al Goldman preia frâiele principalului partid de opoziție din Grecia”, este titlul Bloomberg, în timp ce cotidianul spaniol El Pais scrie că „membrii SYRIZA au decis să se îndepărteze de tradiția stângii grecești”.

Cotidianul francez Le Figaro notează că „impetuosul tânăr de 35 de ani a dovedit că deține codurile de comunicare pe rețelele de socializare și a beneficiat de charisma pe care o exercită în mass-media grecească”.

„Victoria lui Kasselakis reprezintă un duș rece pentru aripa mai de stânga a partidului, care a privit cu scepticism ascensiunea rapidă și popularitatea pe care a dobândit-o (...). Kasselakis a fost criticat pentru că nu are un program clar”, subliniază și El Mundo.

(Traducerea: Carolina Ciulu, RADOR RADIO ROMÂNIA)