Bătaie pe un loc de chelner pe litoral

Bătaie pe un loc de chelner pe litoral

Patronii de hoteluri şi restaurante spun că înregistrează un record al numărului de CV-uri primite anul acesta pentru posturile scoase la concurs pe site-urile de recrutare.

Hotelierii de pe litoralul românesc caută peste 20.000 de angajaţi sezonieri, care să se ocupe de confortul turiştilor în intervalul 1 mai-1 octombrie 2010. Primele anunţuri postate au primit deja o avalanşă de CV-uri.

„Anul trecut, numărul celor înscrişi a fost de aproape 400 de persoane pentru cele 50 de posturi disponibile, adică de patru ori mai mare faţă de 2007-2008. Anul acesta însă avem deja aproape 1.600 de CV-uri”, spune Ciprian Constantinescu, preşedintele Patronatului Industriei Hoteliere „Marea Neagră”. Mai exact, peste 300 de candidaţi concurează pentru un loc de muncă într-unul dintre cele două hoteluri ale companiei CoHotels.

Şi fără anunţuri, hotelierii sunt „asediaţi” de persoane în căutarea unui loc de muncă. „Nu e zi să nu vină cineva cu o astfel de propunere. Avem deja multe CV-uri, deşi n-am dat niciun anunţ”, susţine Nicolae Bucovală, preşedintele Asociaţiei Patronale Mamaia.

Stranierii s-au readaptat la obiceiurile româneşti

O parte dintre solicitanţi sunt români care au experienţă de lucru în străinătate. Dacă unii dintre hotelieri consideră că prezenţa lor a contribuit substanţial sezonul trecut la îmbunătăţirea serviciilor, alţii au constatat că spiritul occidental i-a părăsit pe români odată ce s-au reîntors pe meleagurile mioritice.

„Anul trecut am avut astfel de angajaţi şi am remarcat în restaurant o creştere a numărului de clienţi din afara hotelului, semn că serviciile au fost mai bune”, afirmă Ciprian Constantinescu.

Nicolae Bucovală a fost însă mai degrabă dezamăgit. „Au fost departe de mentalitatea la care ne aşteptam. Ba, mai mult, adesea erau mai delăsători şi mai puţin responsabili decât cei care au lucrat doar în România”, explică Bucovală.

Salariile variază între 200 şi 500 de euro

Motivul pentru care foştii stranieri nu au „revoluţionat” serviciile de pe litoral poate fi salariul, mult mai scăzut ca peste hotare. „Cei mai buni au venit şi au plecat imediat când au aflat cât vor câştiga aici. Preferă să lucreze acolo pe 800 de euro, în loc de 1.000, decât să primească aici numai 500”, e de părere Dragoş Răducan, secretar general al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc.

Potrivit hotelierilor, salariile viitorilor angajaţi variază între 200 şi 500 de euro, sume ce includ şi anumite facilităţi, cum ar fi cazarea, masa sau transportul, dacă este cazul. Unii mai oferă şi alte servicii, ca spălarea şi călcarea uniformelor.

„În cazul chelnerilor, pachetul de bază porneşte de la 200 de euro, la care se adaugă un comision de vânzare. Sistemul a fost adoptat de un număr din ce în ce mai mare de proprietari de restaurante tocmai pentru ca oamenii să se simtă mai motivaţi să muncească, să se facă plăcuţi”, explică Ciprian Constantinescu.

„În cazul chelnerilor, pachetul de bază porneşte de la 200 de euro, plus un comision de vânzare.“, CIPRIAN CONSTANTINESCU, hotelier

CRITICI DURE

Elena Udrea i-a supărat pe hotelieri

Proprietarii de hoteluri de pe litoral s-au arătat nemulţumiţi de declaraţiile ministrului dezvoltării şi turismului, privitoare la preţurile pachetelor turistice. Elena Udrea a afirmat joi, la deschiderea Târgului de Turism al României, că tarifele hotelurilor de pe litoral sunt mari.

„Cât există cerere, este foarte greu să convingi hotelierii de pe litoral să lase la preţ”, a afirmat ministrul. În plus, Udrea şi-a dat seama că, faţă de alte ţări, „nu avem mari şanse dacă nu înţelegem odată că nu mai merge cu şmecheria”.

„Probabil că ministrul se referea la cei din Mamaia. În sud, un sejur costă 200 de euro, iar la greci aceleaşi servicii sunt 300 de euro”, spune Ciprian Constantinescu.

Ne puteți urmări și pe Google News