SUTE DE MII de copii au rămas cu TRAUME PSIHICE, din cauza bombardamentelor din GAZA

Sursa foto: Arhiva EvZ

Mai mult de 370.000 de copii au fost afectați de atacul israelian din Gaza, în 2014, arată o organizație israeliană pentru apărarea drepturilor omului, scrie The Telegraph

Sayed Bakr a supraviețuit bombardamentului letal din cele mai negre zile ale războiului din Fâșia Gaza. Băiatul de 12 ani a promis că va sta cuminte să facă o fotografie pentru reporteri, alături de tabloul fratelui său, Mohammed, care a murit în timpul atacurilor, dar când s-a văzut în acea ipostază nu a rezistat, a început să plângă și s-o strige pe mama lui.

Așa începe istorisirea emoționantă despre soarta copiilor din Gaza, spusă de publicația britanică. Sayed și prietenii lui au fost „eroi” fără voie într-unul dintre cele mai oribile episoade ale războiului de vara trecută dintre Israel și Hamas, în Gaza. În timp ce jucau fotbal pe plajă, au fost ținta unui atac aerian, din cauză că un pilot i-a confundat cu niște militanți. Patru băieți din familia Bakr au murit în atac, alți patru au fost răniți. După ce a trecut prin acest coșmar, Sayed a rămas paralizat din cauza spaimei și nu mai putea vorbi, se lovea tot timpul de perete. Azi, la mai bine de șase luni de la episodul cu pricina, este el doar unul dintre sutele de copii din Gaza care au nevoie de tratament împotriva șocului psihologic, menționează sursa citată.

După episoade de plâns, coșmaruri, răbufniri violente frecvente, el a primit medicamente puternice antipsihotice pentru afecțiuni de stres post-traumatic (PTSD). Nu mai merge la școală și are, des, viziuni ale exploziei. „Visam că sunt mort”, spune Sayed, care vorbește încet, ezitant, în sufrageria casei sale, la câteva sute de metri de locul în care a avut loc tragedia. „Îi văd pe frații și pe verii mei fugind după mine, în vis. Când a început bombardamentul și noi am început să fugim, eram sigur că toți urma să murim. Și azi mi-e frică în continuare. Oriunde privesc, mă aștept să aud, să văd o explozie, o bubuitură, simt teama”, a mai spus băiatul.

 Nu este singurul care trăiește o astfel de experiență, din păcate. Sunt atâtea și atâtea povești de același fel în Gaza, unde numărul copiilor traumatizați în urma războiului este foarte mare. Conflictul de 50 de zile a ucis 539 de copii palestinieni și a rănit aproape 3.000, dar, potrivit ONU, rănile psihice sunt cel puțin la fel de devastatoare, deși foarte greu de evaluat.

Copiii care și-au văzut rudele sau părinții uciși, adesea în cele mai oribile ipostaze, au rămas cu sechele și circa 35-40% dintre milioane de copii din Gaza suferă de șocuri din cauza bombardamentelor, potrivit unui psiholog al Programului pentru Sănătatea Mintală din Gaza, Hasan Zeyada.

 Azi, un grup israelian pentru apărarea drepturilor omului a spus că politicienii și liderii militari israelieni au încălcat legislația internațională pentru că au continuat să bombardeze zonele civile, chiar și după ce a devenit evident că mureau mii de oameni nevinovați.

UNICEF recunoaște că nu are resurse pentru a face față acestor probleme. „Estimăm că 373.000 de copii din Gaza au nevoie de sprijin psiho-social după război”, a spus Pernille Ironside, șefa misiunii ONU din Gaza. „Am văzut în munca noastră de zi cu zi  circa o treime dintre aceștia. Celelalte două treimi dintre ei au nevoie de sprijin, dar nu îl primesc”, a explicat ea.