Sute de fermieri din Republica Moldova au aplicat pentru credite de urgență

Terenuri agricole. Sursa foto: Arhiva EVZ

În Republica Moldova, numărul fermierilor care au aplicat pentru credite de urgență garantate de stat a ajuns la 285, după cum au anunțat oficialii de la Ministerul Agriculturii. Iar valoarea totală a ajuns la suma de 86 de milioane de lei.

Perioada de depunere a cererilor s-a incheiat la data de 31 mai. Cei mai mulți agricultori care au cerut sprijin sunt din Cantemir, Edineț, Rîșcani, UTA Găgăuzia, Cahul, Orhei, Soroca și Briceni. Fermierii pot accesa credite de până la 500 de mii de lei, garantate de stat în proporție de 90%.

Credite pentru fermierii din Republica Moldova

Creditul Agricol de Urgență a fost creat de Ministerul Agriculturii și Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului după protestele fermierilor organizate la inceputul anului. Împrumuturile sunt oferite in 11 bănci și vor putea fi utilizate pentru a procura semințe, combustibil, fertilizanți, pentru a achita serviciile mecanizate în agricultură și muncitorii, conform jurnaliștilor de la TVR Moldova.

Sursa foto: EVZ

Altfel, sunt mari probleme pentru agricultura din Republica Moldova, din cauza lipsei precipitațiilor. Fermierii își văd culturile compromise și nu știu pe unde să scoată cămașa într-un an foarte rău pentru ei.

Din cauza deficitului de umezeală în sol, seceta afectează toate culturile. Agricultorii se plâng că cel mai afectat în această perioadă este grâul. Lanurile cu grâu sunt pârjolite, iar în două săptămâni această cultură trebuie recoltată.

Seceta, o problemă uriașă

„De când lucrez, și lucrez în gospodărie sătească de 44 de ani, așa ceva nu am întâlnit. La sfârșit de mai ca grâul peste o săptămână să trebuiască să-l strângem”, se plângea un agricultor.

Ion Brânză, un fermier din satul Sărăteni, raionul Hâncești, a afirmat că va fi un an greu pentru agricultură, dacă în următoarea perioadă nu vor cădea ploi. Antreprenorul spune că, din cauza secetei, în următoarele două săptămâni va fi nevoit să recolteze grâul.

„Referitor la porumb, floarea soarelui, orz, ce mai avem acolo pe lunca Prutului, situația este mai bunișoară, dar oricum este nevoie de apă. Dacă în luna mai nu plouă, situația va fi critică și cu celelalte culturi care sunt. Planta îmbătrânește, nu se mai formează pălăria aceea care trebuie, știulete de porumb și ața mai departe”, spune Ion Brânză, agricultor din Hâncești.