Evenimentul ZileiInternationalSuspect arestat pentru jaful momentului. Picturile lui Van Gogh şi Frans Hals nu au fost găsite. Ce spun anchetatorii

Suspect arestat pentru jaful momentului. Picturile lui Van Gogh şi Frans Hals nu au fost găsite. Ce spun anchetatorii

Suspect arestat pentru jaful momentului. Picturile lui Van Gogh şi Frans Hals nu au fost găsite. Ce spun anchetatorii
Poliția olandeză a arestat un bărbat în vârstă de 58 de ani, suspectat de furtul a două tablouri de Vincent van Gogh și Frans Hals din muzeele din Olanda anul trecut.
Bărbatul a fost reținut la el acasă, în centrul orașului Baarn, pentru furturile din „Le jardin du presbytère de Nuenen au printemps” a lui Van Gogh și „Deux jeunes garçons riants” de Hals, a declarat poliția într-un comunicat.

Suspectul, originar din Baarn, în centrul Ţărilor de Jos, a fost arestat marţi dimineaţă la domiciliul său, a adăugat Politia, care a calificat această arestare drept o etapă importantă în anchetă.

Timp de mai multe luni, au fost realizate anchete intense privind furtul celor două tablouri de către Ministerul Public, ducând la arestarea suspectului.  „Le jardin du presbytère de Nuenen au printemps” a fost furat pe 30 martie 2020 din colecţiile Muzeului Singer Laren, situat la aproximativ 30 de kilometri de Amsterdam.

Suspect arestat pentru jaful momentului. Picturile lui Van Gogh şi Frans Hals nu au fost găsite

Van Gogh, în valoare de până la 6 milioane de euro, a fost furat de la Muzeul Singer Laren de lângă Amsterdam pe 30 martie, în timp ce a fost închis din cauza măsurilor de coronavirus. Hoţii au intrat în clădire  pe la ora 3.00 dimineaţa. Aceştia au profitat de închiderea muzeului în primul val al pandemiei de Covid-19.

Un expert de artă olandeză a declarat în iunie că a primit fotografii recente ale tabloului furat, care constituie o dovadă că tabloul există.

Tabloul maestrului epocii de aur a picturii olandeze Frans Hals a fost furat în august 2020 de la Muzeul Hofje van Mevrouw van Aerden din Leerdam. Pânza a fost furat de două ori din acest muzeu, în 2011 şi în 1988. Poliţia a făcut din nou apel la populaţie pentru orice fel de informaţie despre locul unde s-ar putea afla operele.

Poliția nu a găsit încă niciunul dintre tablouri

Într-o declarație postată pe Twitter, purtătorul de cuvânt al poliției, Maren Wonder, a declarat că un bărbat a fost arestat la 40 de kilometri sud-est de Amsterdam. Identitatea sa nu a fost dezvăluită, în conformitate cu liniile directoare olandeze de confidențialitate.

„Din păcate, nu am recuperat încă picturile și ancheta continuă”, a spus Wonder.

Nu este prima dată când operele lui Van Gogh sunt ţinta unui furt în Ţările de Jos. Două capodopere ale pictorului au fost furate în 2002 de la Muzeul „Van Gogh” din Amsterdam.

„Vue de la mer de Scheveningen” (1882) şi „Sortie de l’église réformée de Nuenen” (1884-1885), a căror valoare se ridică la mai multe milioane de euro, au fost regăsite în 2016 în Italia. Sunt expuse din nou la muzeul din Amsterdam din iunie 2019. În 1990, trei tablouri ale artistului olandez au fost furate de la Muzeul Noordbrabants, înainte de a fi regăsite şi restituite.

Frans Hals a fost contemporan cu Rembrandt şi Vermeer, mari maeştri ai secolului de aur olandez, perioadă marcată în secolul al XVII-lea de realizări în domeniile comerţului, artei şi expansiunii coloniale. Hals este cunoscut pentru numeroase portrete, în special „Laughing Cavalier”, care se află în Wallace Collection din Londra sau „The Gypsy Girl” care aparţine Muzeului Luvru din Paris, scrie abcnews.


Accesează: