Surpriză la simularea bacalaureatului. Întrebarea care le-a dat de furcă candidaților. Situație îngrijorătoare pentru Educația românească

Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Elevii care au participat la Simularea Națională pentru Bacalaureat au fost puși în dificultate de întrebările pe care le-au primit din partea examinatorilor. La proba care s-a desfășurat luni, 28 martie, au participat în jur 80% dintre elevii aflați în ani terminali la liceu.

Mulți dintre elevii care au participat la proba menită să le verifice cunoștințele înainte de examenul de Bacalaureat au fost prinși pe picior greșit de subiectele pe care le-au primit. Una dintre întrebările care le-au dat de furcă a fost cea legată de locul nașterii poetului George Topârceanu.

„Unde s-a născut Topârceanu, la Iași sau la Fălticeni?”, au întrebat organizatorii examenului de Simulare Națională pentru Bacalaureat.

Iar viitorii absolvenți de liceu au fost puși în încurcătură. Aceștia s-au frământat să găsească răspunsul corect vreme de trei ore, cât a durat examenul, și alte câteva minute după aceea, cât s-au documentat pe Google, după cum arată Știrile Pro Tv.

După 3 ore de examen, elevii s-au mutat de pe băncile de examen în parc unde au aflat răspunsul corect la întrebare. George Topârceanu nu s-a născut nici la Iași și nici la Fălticeni, ci în București.

sursa foto. EVZ

Numărul elevilor participanți este în scădere

La proba de simulare națională au participat 79% dintre elevii din ani terminali de liceu. Aceștia au dorit să-și verifice cunoștințele acumulate, în perspectiva examenului adevărat care se va desfășura după finalizarea anului școlar. În prima zi a simulării, din cei 150 de mii de elevi care trebuiau să susțină proba la română, au participat 119.486 de elevi.

Un procent mai ridicat a fost la colegiile bune unde prezența a fost de peste 90%. De menționat că numărul elevilor de școală profesională care au participat la această simulare au fost și mai puțin.

„Am rămas efectiv șocat că sunt licee tehnologice care au avut o prezență chiar și de 30%, chiar un liceu cu 11%, eu stau și mă întreb ce rol mai are. Este clar că în aceste licee promovabilitatea la BAC este probabil echivalentă cu procentul cu care acești copii au mers la simulare și dacă ne gândim că finanțăm aceste licee doar pentru salariile profesorilor”, a spus Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților.

sursa: arhivă EVZ

Ce subiecte i-au încurcat pe elevi

Alte subiecte care i-au încurcat pe participanții la simulare au fost legate de Tudor Arghezi, la profilul real, și Ion Barbu, la uman. Ambii au fost studiați de curând, în școală dar, cu toate acestea, mulți nu și-au amintit ceea ce era esențial să scrie. Altfel, toți au planuri mari de viitor și se pregătesc să ia examenul de bacalaureat cu brio. cei mai mulți ar dori să învețe în străinătate, în Spania, Olanda sau Marea Britanie. În ce privește cunoștințele…

„Greu n-a fost, și că vrem și că nu vrem să recunoaștem, toată perioada asta cu pandemia a produs ceva în mintea și sufletul lor, se mobilizează greu, își adună greu structurile, nu sunt obișnuiți să facă efort consecvent”, a spus Ionela Neagoe, profesor de Limba și Literatura Română, citată de Știrile Pro Tv.

Conform sursei citate, deși mulți elevi fac meditații, nivelul de promovabilitate la examenul de simulare este în scădere. De la peste 42% în 2019 s-a ajuns la 40% în anul 2021.