Surpriza de la pompă. Ce preț are litrul de motorină și benzină

Surpriza de la pompă. Ce preț are litrul de motorină și benzinăCarburanți. Sursă foto: Freepik

România. Prețurile carburanților au înregistrat o scădere pe 30 iulie, față de ziua precedentă. Astfel, românii plătesc mai puțin cu trei bani pe litru. Iată cât costă litrul de motorină și benzină la finalul lunii iulie.

Prețurile carburanților, în scădere. Ce preț are litrul de motorină și benzină

La data de 30 iulie 2024, prețurile carburanților au înregistrat o ușoară scădere, cu trei bani pe litru. Astfel, prețul unui litru de benzină premium a ajuns să varieze între 7,92 și 8,19 lei, în timp ce un litru de motorină standard se situează între 7,44 și 7,57 lei. Această scădere, deși modestă, reflectă o tendință de reducere a costurilor la pompă pentru consumatori.

În schimb, prețurile pentru benzina standard și motorina premium au rămas neschimbate față de ziua precedentă. Concret, un litru de benzină standard continuă să coste între 7,32 și 7,49 lei, iar motorina premium se vinde în intervalul 7,83-8,13 lei pe litru. De asemenea, prețul pentru un litru de GPL se menține constant, situându-se între 3,43 și 3,45 lei.

Preţurile petrolului au scăzut, după ce oficialii israelieni au declarat că vor să evite atragerea Orientului Mijlociu într-un război total

Prețurile petrolului au scăzut pe 29 iulie cu peste 1 dolar pe baril, după ce oficialii israelieni au declarat că nu doresc să implice Orientul Mijlociu într-un război total, ca răspuns la un atac cu rachete produs în weekend în Înălțimile Golan, zonă ocupată de Israel. Conform Reuters, contractele futures pentru petrolul Brent, cu livrare în septembrie, au scăzut cu 1,39 USD, ajungând la 79,74 USD pe baril, ceea ce reprezintă o pierdere de 1,7%. De asemenea, prețul țițeiului american a scăzut cu 1,40 USD, la 75,76 USD pe baril, înregistrând o scădere de 1,8%.

Oficialii israelieni au indicat că țara intenționează să lovească Hezbollah, gruparea libaneză susținută de Iran, pe care o învinovățesc pentru atacul de sâmbătă, ce a rezultat în moartea a 12 copii și adolescenți. Cu toate acestea, Israelul încearcă să evite escaladarea unui conflict la nivel regional. Duminică, cabinetul de securitate al Israelului a autorizat guvernul premierului Benjamin Netanyahu să decidă „modul și momentul” unui răspuns la atac. Deși Hezbollah a negat implicarea în atac, Israelul a promis represalii împotriva grupării și a început deja să lovească ținte în sudul Libanului.

preț carburanți

Carburanți. Sursă foto: Freepik

Producția de țiței ar putea fi și ea afectată

Tensiunile din Orientul Mijlociu au provocat îngrijorări în rândul investitorilor, temându-se de un posibil impact asupra producției de țiței din regiune, cea mai mare producătoare de petrol din lume. Cu toate acestea, până în prezent, producția nu a fost afectată, iar lipsa unor întreruperi în aprovizionare limitează creșterea prețurilor. Pe lângă acestea, cererea scăzută de petrol, determinată de datele economice slabe din China, contribuie la menținerea prețurilor la un nivel scăzut, conform analistului UBS Giovanni Staunovo.

Indicii de referință Brent și WTI au pierdut 1,8% și, respectiv, 3,7% săptămâna trecută, influențați de cererea slăbită din China și de speranțele unui acord de încetare a focului în Gaza. Datele publicate în această lună au arătat că importurile totale de păcură din China au scăzut cu 11% în prima jumătate a anului 2024, stârnind îngrijorări cu privire la perspectiva cererii în cel mai mare importator de țiței din lume.

Pe lângă acești factori, prețurile petrolului au scăzut la sfârșitul săptămânii trecute și din cauza problemelor tehnice întâmpinate de uriașa rafinărie Dangote din Nigeria, care a revândut stocuri de țiței american și nigerian. În același timp, piețele urmăresc situația din Venezuela, unde autoritatea electorală a declarat că președintele Nicolas Maduro a câștigat un al treilea mandat cu 51% din voturi, în ciuda sondajelor care indicau o victorie a opoziției.

Prețurile carburanților au fost majorate de la 1 iulie

De la 1 iulie 2024, prețurile carburanților au înregistrat o creștere semnificativă, cu 43 de bani pe litru pentru benzină și 40 de bani pe litru pentru motorină. Aceasta a fost a doua majorare importantă din 2024, urmând după cea de la 1 ianuarie, când accizele au fost crescute cu 29 de bani pe litru la benzină și 26 de bani pe litru la motorină. După majorarea de accize din iulie, pe 2 iulie, Petrom a aplicat o reducere minoră de 4 bani pe litru pentru benzină și motorină.

În continuare, pe 4 iulie, a avut loc o nouă majorare de preț cu câte 5 bani pe litru, urmată de o altă creștere pe 8 iulie cu 4 bani pe litru. Aceste ajustări au dus prețul motorinei în stațiile din Capitală peste pragul de 7,6 lei pe litru. Cu toate acestea, spre mijlocul lunii, prețurile au început să scadă. Astfel, pe 18 iulie, a fost aplicată o reducere de 4 bani pe litru atât pentru benzina standard, cât și pentru motorina standard. De asemenea, au fost înregistrate alte scăderi, cum ar fi cele de câte doi bani pe litru pentru benzină pe 12 și 17 iulie, iar apoi scăderi succesive pe 23, 24 și 25 iulie.

După toate aceste fluctuații de prețuri, față de data de 1 iulie, benzina este acum cu 12 bani pe litru mai ieftină, iar motorina cu 14 bani. Cu toate acestea, comparativ cu luna precedentă, prețul mediu al unui litru de benzină a crescut cu 4,8%, ceea ce înseamnă că un plin de 50 de litri costă cu 17 lei mai mult decât cu 30 de zile în urmă. În cazul motorinei, prețul mediu a crescut cu 4,2%, astfel că un plin de motorină costă astăzi cu 15 lei mai mult decât luna trecută.