Rusia nu a mai reiterat solicitarea de amânare până în 2017 a punerii în aplicare a acordului de liber-schimb între Uniunea Europeană şi Ucraina.
Anunţul a fost făcut de Comisia Europeană, la finalul unei reuniuni ministeriale tripartite desfăşurate la Bruxelles, conform Agerpres.
Intrarea în vigoare a acordului la 1 ianuarie 2016 ''nu a fost contestată de delegaţia rusă'', a declarat comisarul european pentru comerţ, Cecilia Malstrom, în faţa presei, precizând că "ministrul rus (Aleksei Uliukaev - n.red.) a început reuniunea spunând că UE şi Ucraina pot face ceea ce doresc''.
Potrivit oficialului comunitar, la reuniunea de la Bruxelles a fost de asemenea "clar că nu va fi adus niciun amendament" acestui document, parte a Acordului de Asociere UE-Ucraina contestat de Moscova.
Partea rusă nu a emis "astăzi nicio ameninţare de vreun fel'' în ce priveşte eventuale măsuri comerciale de retorsiune împotriva Kievului după intrarea în vigoare a acordului de liber-schimb, a precizat Cecilia Malstrom. Comisarul european s-a întâlnit cu ministrul rus al economiei, Aleksei Uliukaev, şi cu şeful diplomaţiei ucrainene, Pavlo Klimkin.
Potrivit declaraţiei comune, cele trei părţi ''au convenit să îşi intensifice eforturile pentru a găsi soluţii practice la neliniştile exprimate de Rusia'', în ''cadrul măsurilor de relaxare'' prevăzute de acord.
La începutul lunii mai, comisarul Malstrom a exclus posibilitatea ca Bruxellesul să cedeze presiunilor Rusiei în privinţa strângerii legăturilor comerciale ale UE cu Ucraina.
Conform unei surse diplomatice europene, partea rusă ceruse în aprilie amânarea intrării în vigoare a acordului de liber-schimb UE-Ucraina până în 2017, sub ameninţarea ''suprimării tarifelor preferinţelor comerciale ruse pentru Ucraina", în vigoare în prezent.