Cartea „Surâsul Caterinei - mama lui Leonardo Da Vinci” (Il sorriso di Caterina - la madre di Leonardo) vine cu o revelație extraordinară. Carlo Vecce, profesor de literatură italiană la Universitatea din Napoli „L’Orientale”, a prezentat o serie de dovezi prin care demonstrează că mama lui Leonardo Da Vinci nu era o țăcancă toscană, ci o prințesă din Estul Europei ajunsă roabă.
Leonardo di ser Piero da Vinci, cunoscut sub numele de Leonardo Da Vinci, este un marcant reprezentant al Renașterii din perioada de apogeu a acesteia. Cea mai cunoscută operă a lui, fără doar și poate, este Mona Lisa (Lisa del Giocondo sau Gioconda).
Leonardo Da Vinci, fiul unei prințese care a fost transformată în roabă
Carlo Vecce și-a început cercetările încercând să demonstreze că mama lui Leonardo Da Vinci era o țărancă toscană, însă toate dovezile au arătat faptul că această teorie este una complet greșită.
Mai exact, profesorul de literatură a descoperit mai multe dovezi care arată faptul că frumoasa Caterina a fost o prințesă din Estul Europei, mai exact din Caucaz, răpită și transformată în roabă.
„O revelație extraordinară: Leonardo da Vinci era fiul unei caucaziene. Acum două zile, într-o conferință de presă ocazionată de apariția cărții sale, SURÎSUL CATERINEI, universitarul italian Carlo Vecce, a prezentat documente multiple, care demonstrează că mama genialului Leonardo nu era o țărancă toscană, ci o roabă din Estul Europei, mai precis din Caucaz. Ea a fost vîndută și revîndută la Constantinopol, la Veneția, ajungînd în cele din urmă la Florența, unde l-a întîlnit pe tatăl lui Leonardo. În arhivele Florenței, Carlo Vecce a descoperit inclusiv actul de „eliberare” din robie a Caterinei, act perfectat de tatăl lui Leonardo. Întreaga demonstrație se află în volumul Il sorriso di Caterina, 528 pp, abia apărut la Giunti Editore.”, explică pe Facebook Cristian Badilita (eolog, eseist, traducător și poet român contemporan).
Adevărata poveste a Caterinei
Caterina ar fi fost fiica prințului Yakob, cel care a condus unul dintre regatele de pe ținuturile muntoase din nordul Caucazului. Tânăra ar fi fost răpită, legată cu lanțuri și trecută de munții Caucaz până la Azov, antica Tana, la gura râului Don. Ulterior, aceasta ar fi fost transportată peste Marea Neagră până la Constantinopol în 1439. În cele din urmă, Caterina a fost vândută negustorilor venețieni și dusă la Veneția în anul următor. Se pare că ar fi dusă la Florența în jurul anilor 1442, de un anume Donato. Cel din urmă făcea comerț cu aur și țesături și folosea sclavi pentru a prelucra marfa.
La doar 15 ani Caterina ajungea în Tosca, acolo unde a fost „împrumutată” ca servitoare în casa Mariei, loc unde l-a cunoscut pe Piero Da Vinci. Caterina a fost practic sclava sexuală a lui Piero Da Vinci, cel cu care l-a conceput pe fiul nelegitim Leonardo Da Vinci.
Geniul picturii s-a născut pe 15 aprilie în Anchiano, un mic sat din municipiul Vinci. Se pare că Leonardo Da Vinci a fost fiul cel mare al lui Piero Da Vinci, dar nu și primul copil al Caterinei. Potrivit Memoriilor savantului umanist Francesco di Matteo Castellani, prințesa devenită sclavă a mai născut un copil în 1450, potrivit unei asistente. De menționat ar mai fi faptul că Piero Da Vinci își plătea sclava pentru serviciile sexuale cu 18 guldeni pe an.
Caterina s-ar fi stins din viață la Milano, în brațele fiului ei Leonardo Da Vinci.
Surâsul Caterinei, adevăratul zâmbet al Mona Lisei
Potrivit Wikipedia, Lisa del Giocondo sau, Mona Lisa del Giocondo, membră a familiei Gherardini din orașul italian Florența, a dat numele tabloului Mona Lisa. Portretul ei comandat de către soț, Francesco di Bartolomeo di Zanobi del Giocondo și pictat de Leonardo da Vinci, a devenit cea mai celebră operă de artă a Renașterii italiene.
În urma cercetărilor, Carlo Vecce a ajuns la concluzia că zâmbetul Giocondei ar fi, în realitate, zâmbetul Caterinei, mama pictorului Leonardo Da Vinci.
„Zâmbetul Mona Lisei? Aparține mamei lui Leonardo, Caterina, care era sclavă”, a fost întrebat Carlo Vecce de un reporter.
Răspunsul a fost unul cât se poate de clar: „Eu aș zice că da, da”, notează corrierefiorentino.corriere.it