Supraviețuitorul de la Auschwitz care a evitat medicii o viață întreagă. Istoria secretă
- Andrei Ilinca
- 1 noiembrie 2021, 09:27
În seara zilei de 25 martie 1944, o familie de evrei dintr-un orășel din nordul Greciei s-a adunat pentru a sărbători Sabatul. Brusc, un ofițer SS însoțit de un polițist grec au decis să îi aresteze, fiind deportați în celebrul lagăr de concentrare Auschwitz. Yitzhak Ganon, în vârstă de doar douăzeci de ani, și-a pierdut tatăl bolnav în drumul spre lagăr.
Experimentele „Îngerului morții”
Odată ajunși în lagărul de concentrare, familia a trebuit să treacă printr-un proces de selecție, efectuat de medicii SS. Prizonierii puternici erau trimiși în lagărele de muncă, iar cei inapți pentru muncă erau trimiși la camerele de gazare.
Aproximativ șaptezeci și cinci la sută dintre prizonieri au fost gazați în câteva ore de la sosire. Majoritatea erau copii, femei și bătrâni. Cu toate acestea, medicii își căutau și cel de-al treilea grup de prizonieri care să devină subiecții pentru experimentele medicale.
Mama lui Yitzhak și cinci frați de-ai săi au fost trimiși direct în camerele de gazare, iar Yitzhak a fost selectat pentru experimentele făcute pe oameni, motiv pentru care a fost tatuat cu numărul 182558 pe antebrațul stâng.
În scurt timp, Yitzhak l-a cunoscut pe doctorul Josef Mengele, cunoscut și sub numele de „Îngerul morții”, care a fost renumit pentru obsesia sa de a crea o rasă ariană prin testele făcute pe gemeni.
Pe lângă experimentele mortale făcute pe prizonieri, Mengele a fost și unul dintre medicii care participa la procesul de selecție a prizonierilor. În cazul lui Yitzhak, doctorul l-a legat de masă și i-a extirpat rinichiul fără a se folosi de anestezie sau calmante. „Am văzut rinichiul în mâna lui”, a povestit, mai târziu, Yitzhak Ganon.
65 de ani fără medici
După acest experiment, Yitzhak a fost obligat să rămână în cabinetul medicului, curățând instrumentele medicale folosite de Mengele în timpul experimentelor. Cu toate acestea, experimentele făcute pe Yitzhak nu s-au oprit aici. După ce corpul s-a vindecat în urma “operației”, Mengele l-a obligat să intre într-o cadă plină cu apă rece pentru a-i testa funcțiile pulmonare.
După aproape șapte luni petrecute în spitalul de la Auschwitz, Mengele a considerat că Yitzhak nu mai este de folos, așa că a decis să-l trimită în camera de gazare. Yitzhak a reușit să supraviețuiască.
Pe 2 noiembrie 1944, Heinrich Himmler, șeful SS, a oprit uciderea în masă din camerele de gazare. În ianuarie 1945, naziștii au aruncat în aer camerele de gazare, iar Yitzhak a fost unul dintre cei 7.000 de prizonieri eliberați pe 27 ianuarie 1945.
Josef Mengele nu a fost niciodată pedepsit pentru crimele sale împotriva umanității. A fugit în America de Sud, evitând să devină prizonier. A murit în urma unui accident vascular cerebral, în timp ce înota, în 1979.
După ce a fost eliberat, Yitzhak s-a mutat în Israel unde s-a căsătorit și și-a întemeiat propria familie. La scurt timp, soția sa a observat un lucru ciudat. Oricât de bolnav ar fi fost, nu a mers niciodată la medic, spunând întotdeauna că este vorba despre oboseală.
După întâlnirea cu doctorul Mengele, Yitzhak a jurat că nu se va mai lăsa niciodată pe mâna medicilor. Abia în noiembrie 2009, când starea lui de sănătate era precară, familia l-a dus la un spital de lângă Tel Aviv. Imediat ce a ajuns la spital, acesta a făcut un atac de cord. De data aceasta, medicii i-au salvat viața. „Bănuiesc că am învins moartea a doua oară. Dar, de data aceasta, au fost medicii care m-au ajutat și nu invers.”