Suplimentele alimentare, pericol uriaş pentru sănătate! La ce riscuri ne expunem. Avertismentul medicilor

Sursa foto: macspharmacy.com

Suplimentele „cresc riscul de boli de inimă”, atrag atenția medicii specialiști, căci unele dintre acestea pot să dăuneze mai mult decât să fie benefice organismului. Printre acestea, pastilele efervescente sunt un adevărat pericol, căci cresc riscul de hipertensiune arterială, alături de alte boli de inimă, astfel încât specialiștii explică faptul că utilizarea lor trebuie făcută cu moderație.

Unii oameni obișnuiesc să ia zilnic suplimente, de la vitamina D sau C, până la fier sau zinc, grație popularității lor, dar mulți dintre ei nu știu că se expun unor riscuri la adresa sănătății.

Hipertensiunea arterială, cauzată de astfel de suplimente

Problemele de tensiune arterială pot fi provocate de astfel de suplimente alimentare. Hipertensiunea poate duce la probleme cardiace grave, care, pe lângă o alimentație nesănătoasă, ajung să ne pună viața în pericol.

Dr Verity Biggs de la H3Health abordează riscurile ce derivă din consumul de suplimente în formă gazoasă, așa cum sunt pastilele efervescente.

„Orice tablete, indiferent dacă sunt prescrise, sau suplimente, care se dizolvă în apă (cunoscută sub numele de efervescent), conțin cantități mai mari de sare.

Un aport ridicat de sare poate crește tensiunea arterială și crește riscul de boli de inimă și probleme de circulație”, spune medicul, conform Doctorulzilei.ro.

Probleme de inimă din cauza pastilelor efervescente

Dacă tensiunea arterială crește vertiginos, inima va fi obligată să „lucreze mai mult”, spune specialistul în cardiologie. Astfel, vasele de sânge ajung să se îngusteze, în timp ce mușchiul inimii se îngroașă.

„Vasele de sânge pot forma apoi placă, ceea ce le face să se întărească și să se blocheze. Acest lucru poate provoca apoi un atac de cord”, adaugă expertul.

Aceste probleme de sănătate nu apar peste noapte, ci după un consum pe termen lung a unor astfel de suplimente, cum sunt tabletele efervescente.

Sarea, dușmanul sănătății inimii

Explicația vine din faptul că hipertensiunea arterială este provocată de un aliment foarte cunoscut și utilizat în bucătărie: sarea.

„Luarea de suplimente gazoase ar putea însemna că vă depășiți aportul zilnic de sare. Unele suplimente de vitamine binecunoscute care gazează conțin 0,7 grame de sare per tabletă”, având în vedere faptul că limita zilnică de sare este stabilită la șase grame, conform NHS.

„Sodiul (sarea) atrage apa din corp înapoi în sânge. Această creștere a apei sau a lichidului în vasele de sânge determină creșterea tensiunii arteriale și crește munca pe care inima trebuie să o facă pentru a pompa în jurul corpului”, explică specialistul de la H3Health.

Pentru cei care au un istoric favorabil de risc, medicul recomandă comprimatele standard, în detrimentul formei efervescente a acestora.