Suplimentele alimentare, benefice sau pline de riscuri?
- Cristina Vladu
- 23 februarie 2017, 13:04
Conferința „Prevenţie 360Ž + 5” a debutat astăzi și are ca temă principală importanţa prevenţiei pentru menţinerea stării de sănătate pe o perioadă de timp cât mai îndelungată, fiind organizată de Salus Media, împreună cu Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor din România.
Furnizorii de asistenţă medicală trebuie să beneficieze de o informaţie concretă, actualizată cu privire la beneficiile, dar mai ales riscurile recomandării suplimentelor alimentare. În plus, foarte multe persoane apelează la auto-medicaţie, cheltuind sume mari de bani, la recomandarea apropiaţilor, sau pe baza mesajelor publicitare transmise pe canalele mass-media, fără să aibă şi o recomandare medicală sau farmaceutică avizată. Sunt motivele pentru care astăzi și mâine se desfășoară Conferința „Prevenţie 360Ž + 5”, organizată de Salus Media, împreună cu Colegiul Farmaciştilor din România şi Colegiul Medicilor din România. Participă reprezentanţi ai facultăţilor şi asociaţiilor medicale şi farmaceutice, ai industriei suplimentelor alimentare şi vitaminice, ai autorităţilor din sănătate, medici, farmacişti, nutriţionişti, asistenţi medicali şi de farmacie, precum şi alţi profesionişti din sistemul medical, care fac recomandări nutriţionale sau administrează utilizarea de suplimente alimentare, vitamine şi produse fitoterapeutice.
Conferinţa pune accentul pe dovezile ştiinţifice în sprijinul utilităţii suplimentelor nutritive şi vitaminice, precum şi a produselor fitoterapeutice pentru creşterea speranţei de viaţă. Educarea publicului cu privire la importanţa prevenţiei pentru îmbunătăţirea stării de sănătate pe termen lung a fost subliniată, în deschiderea Conferinţei, de către directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente fără prescripţie, suplimente alimentare şi dispozitive medicale - RASCI, Diana Mereu, care a semnalat faptul că sistemul românesc de sănătate se bazează mai mult pe tratament decât pe prevenţie. Potrivit acesteia, este nevoie de programe de prevenţie pe termen lung, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii, fapt ce ar putea contribui şi la diminuarea presiunii exercitate asupra sistemului de sănătate prin numărul mare de pacienţi.
Totodată, Dumitru Lupuleasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, a vorbit despre faptul că în ultima perioadă s-a pus tot mai mult accentul pe nutriţie, în contextul capacităţii alimentelor de a acţiona asupra genelor. Acesta a remarcat, printre altele, că există în plan nutriţional o tendinţă generală de reducere a consumului de grăsimi în alimentaţie şi a atras atenţia că totuşi ele trebuie să asigure 30% - 35% din aportul energetic total.