Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale din Slovacia a acceptat inițiativa a opt lanțuri de supermarketuri de a limita prețurile la 400 de produse alimentare, în principal slovace, în următoarele trei luni. Scopul plafonării este de a încerca să atenueze inflația.
Potrivit ministrului Agriculturii, Samuel Vlčan, unele lanțuri au trimis 30, altele până la 100 de articole. Supermarketurile vor fi marcate cu sigla „Garanție anti-inflație”. Produsele în sine vor fi etichetate treptat cu acest logo. Gama de produse plafonate va fi diferită pentru fiecare dintre lanțuri, dar va fi în principal alimente de origine internă.
În final, prețurile a 400 de produse de bază vândute în 8 dintre cele mai mari lanțuri de supermarketuri din Slovacia vor fi plafonate timp de trei luni, a anunțat ministrul Agriculturii, Samuel Vlčan.
Ministrul slovac al Agriculturii: „Sunt foarte încântat că am luat inițiativa”
„Sunt foarte încântat că am luat inițiativa la minister cu reprezentanții celor mai mari opt lanțuri de supermarketuri de a plafona aproximativ 400 de produse alimentare, în principal slovace”, a adăugat Vlčan.
Tesco, Lidl, Kaufland și Billa au decis să plafoneze prețurile pentru următoarele trei luni, după care vor evalua dacă vor menține sau nu plafonarea. Metro este singurul magazin mare care nu a decis să urmeze acest exemplu.
Inițiativa va ajuta producătorii slovaci, precum și majoritatea produselor fabricate în Slovacia, potrivit președintelui Camerei de Comerț Slovace, Martin Krajčovič.
„Faptul că am evidențiat în principal alimente slovace poate crește și volumul vânzărilor lor, ceea ce va oferi mai mult sprijin pentru producția internă”, a adăugat Krajčovič.
Scopul este de a proteja consumatorii de creșterea prețurilor
Plafonarea nu ar trebui să ducă la o creștere a prețurilor altor produse alimentare, deoarece comercianții cu amănuntul nu ar compensa profiturile pierdute, a spus el: „Va exista în continuare o concurență pentru alimentele din afara listelor, care este încă foarte puternică pe piața noastră”.
În februarie, prețurile produselor alimentare au crescut cu aproximativ 29% față de luna februarie a anului trecut. Ministerul Agriculturii din Slovacia a respins până acum apelurile opoziției de a reglementa prețurile la alimente.
Ministrul agriculturii, Vlčan, a făcut apel la fermieri și la producătorii de alimente să vină cu inițiative similare pentru a contribui la reducerea presiunii exercitate de alimentele scumpe asupra grupurilor cu venituri mici, informează enrsi.rtvs.sk.