De notat că Callen Lenz și Blue Bear au fost, de asemenea, selectate de MoD, împreună cu Boeing Defense UK Ltd, în cadrul programului Mosquito , care are ca scop dezvoltarea unei aeronave de tip „loyal wingman”, adică o dronă autonomă capabilă să să evolueze în cadrul unei formații de avioane de luptă.

Inițial, sistemul BriteCloud a fost dezvoltat ca o momeală de protecție, de tip EAD, pentru aeronavele de luptă, scrie Opex 360.

RAF îl folosește din 2018, la bordul avionului Eurofighter Typhoon. Este un dispozitiv cu memorie de frecvență radio digitală (DRFM – Digital radio frequency memory ) al cărui principiu este de a înregistra semnalele radio-electrice și apoi de a le retransmite după ce le-a modificat pentru a falsifica datele primite de un radar.

Astfel, un roi de drone echipat cu un astfel de sistem ar avea capacitatea de a înșela și satura radarele inamice și, prin urmare, de a elimina riscul de a lansa rachete sol-aer împotriva unei formații de avioane de vânătoare/bombardament.

„Informațiile din demonstrație vor fi folosite pentru a pregăti potențiale programe viitoare din Marea Britanie pentru a dobândi o capacitate aeriană  bazată pe roiuri de drone autonome”, a conchis Leonardo.

 

PAGINA ANTERIOARA