În timp ce prezenta steagul Forței Spațiale americane, liderul de la Casa Albă nu a rezistat dorinței de a prezenta o nouă armă decisivă. Spre surprinderea reprezentanților Pentagonului.
Problemă: Pentagonul, care nu se aștepta deloc la astfel de dezvăluiri în legătură cu un subiect atât de sensibil, a fost forțat să comenteze cu reticență declarațiile locatarului Casei Albe.
„Construim la ora actuală un echipament militar incredibil, la un nivel pe care nimeni nu l-a mai cunoscut până acum. O numesc super mega-rachetă”. Și am auzit, seara trecută, că merge de 17 ori mai repede decât tot ceea ce se face în prezent”, a declarat Donald Trump în Biroul Oval.
Faptul că președintele american a vorbit despre o nouă rachetă hipersonică, în fața căreia să pălească alte puteri mondiale, i-a lăsat mască pe reprezentanții Pentagonului.
Ministerul Apărării a refuzat inițial să comenteze afirmațiile președintelui și a trimis cartoful fierbinte înapoi la Casa Albă, scrie Le Point.
În cele din urmă, Jonathan Rath Hoffman, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, a explicat sec: „Ministerul Apărării lucrează la dezvoltarea unei game de rachete hipersonice pentru a-i contra pe adversarii noștri”.
Dacă a pus Pentagonul în dificultate, anunțul lui Trump nu este însă o surpriză. Statele Unite lucrează de mai mulți ani la dezvoltarea armelor hipersonice.
Potrivit CNBC există peste 12 programe de concepere a unei noi generații de arme extrem de puternice, capabile să se deplaseze cu cel puțin de cinci ori mai repede decât viteza sunetului.
Donald Trump a afirmat-o deschis: dorește o „dominare americană în spațiu”.
În 2018, Trump a ordonat Pentagonului să creeze o forță spațială – o primă ramură militară americană nouă în 72 de ani.
Cei 16.000 de aviatori și civili care alcătuiesc această forță fac parte din punct de vedere tehnic din Air Force, care superviza altădată operațiunile ofensive în spațiu.