"Super 8": prima iubire, filme şi extratereştri în 1979

"Super 8": prima iubire, filme şi extratereştri în 1979

Cel mai recent lungmetraj SF regizat de J.J. Abrams spune o poveste nostalgică, clasică, în stilul lui Spielberg, dar interpretată în cheie contemporană. Premiera în România are loc vineri.

Venit în România la peste şase săptămâni faţă de SUA, "Super 8“ este un film aşteptat de fanii lui J.J. Abrams, de fanii lui Steven Spielberg, dar şi de nostalgicii peliculelor SF de categoria B, din anii ’70.

"Super 8“ e derivat din filme clasice de acum câteva decenii, precum "E.T.“, "Goonies“, "Prietenie/ Stand by Me“. În acestea, copii în pragul adolescenţei au parte de aventuri cu elemente fantastice şi science-fiction, care- i ajută să se descurce cu dramele mai mici sau mai mari ale vieţii lor normale.

"Super 8“ e inspirat din copilăria regizorului J.J. Abrams, care a crescut făcând filme în format de 8 milimetri, şi străluceşte tocmai datorită grupului de personaje aflate între copilărie şi adolescenţă, cu traumele, pasiunile şi obsesiile de rigoare.

Cei cinci copii lucrează la un film cu zombi, iar eroul principal din "Super 8“ nu este regizorul, ci "specialistul“ în machiaj şi recuzită Joe Lamb (simpaticul debutant Joel Courtney). Mama copilului moare la începutul lui 1979, într-un accident de muncă, iar Joe are probleme de comunicare cu tatăl lui, ajutorul de şerif Jackson Lamb (Kyle Chandler).

Odată cu venirea vacanţei de vară, Joe preferă să se "arunce“ în producţia peliculei cu zombi regizată de cel mai bun prieten, Charlie, peliculă pentru care este recrutată şi Alice (Elle Fanning), o fată frumoasă, aparent inaccesibilă, dar şi băieţoasă.

Imaginaţia ca terapie

În timpul unei scene filmate la miezul nopţii, în gară, un tren care aparţine Forţelor Aeriene americane deraiază chiar în mijlocul "producţiei“ şi micul oraş metalurgic devine un câmp de bătălie. Dispar cabluri de telefon şi de curent electric, motoare din maşini şi mulţi câini, în timp ce la faţa locului îşi fac apariţia reprezentanţii Forţelor Aeriene, care vor să treacă sub tăcere întregul incident. Minutele trec şi devine din ce în ce mai clar că întâmplările ciudate au o cauză extraterestră.

Dar farmecul peliculei nu vine din marea conspiraţie a forţelor armate sau din misterul construit şi protejat până în ultima clipă, pentru că oricum dezvăluirea nu se poate ridica la nivelul aşteptărilor astfel create.

Marele atu al lui "Super 8“ e, de fapt, explorarea imaginaţiei ca terapie, prin cineaştii începători care se folosesc de lucruri văzute şi împrumutate din peliculele preferate şi care încearcă să înveţe să structureze o poveste. Umorul derivă tot din grupul de cinci copii: cel mai înalt şi binefăcut este şi cel mai laş, iar micuţul cu aparat dentar este, de fapt, un piroman care nu pleacă nicăieri fără un ghiozdan plin de artificii şi pocnitori.

Pe lângă particularităţile de cinefil ale peliculei lui Abrams, "Super 8“ are o structură destul de convenţională pentru un film science-fiction, iar finalul putea fi, cu siguranţă, mai inspirat.

Scenariul trece prin toate etapele bine-cunoscute: incidentul, investigaţia, pericolul şi, la final, misiunea de salvare. În ciuda previzibilităţii şi a unor secvenţe lipsite de credibilitate, filmul e încărcat pozitiv de energie, care provine dintr-un montaj alert şi din bucuria palpabilă a lui J.J. Abrams de a se juca făcând filme.

Distribuţie fără nume sonore, dar cu talent

Regizorul are ochi pentru talente neşlefuite - fapt vizibil mai ales în "Star Trek" din 2008. Pe genericul lui "Super 8“, cel mai cunoscut nume este Elle Fanning (13 ani), sora deja-cunoscutei Dakota Fanning (17 ani). Elle nu se lasă mai prejos decât sora ei: deja a lucrat cu regizori cunoscuţi, precum David Fincher ("Strania poveste a lui Benjamin Button“), Sofia Coppola ("Somewhere“) şi Francis Ford Coppola ("Twixt“, nelansat încă).

Alice, aşa cum este jucată de ea, e o fată tristă, maturizată prematur, care reuşeşte să găsească bucuria din jocul de-a filmările şi să se îndrăgostească de specialistul în efecte speciale, pe când acesta o machiază ca pe un zombi.

Kyle Chandler, interpretul tatălui lui Joe, este cunoscut, din păcate, doar pentru serialul "Viitorul începe astăzi“, însă este un actor cu două nominalizări la Premiile Emmy pentru munca la un serial apreciat de critica americană, "Friday Night Lights“. Însă "Super 8“ este un film despre copii, iar Chandler nu are prea mult material, ca părinte îngrijorat.

De remarcat este prezenţa în film, într-un rol simpatic, a unui actor din serialul biblico-moralist "Al şaptelea cer“, David Gallagher, interpretul lui Simon. Gallagher îl joacă pe un ratat local, pletos şi veşnic fumător de marijuana, care devine complicele copiilor în ultimul act. Unul dintre "hoţii de scene“ este Ryan Lee, interpretul micului piroman Cary.

178 de milioane de dolari a încasat, până acum, filmul "Super 8" în cinematografele din lumea întreagă

PASIUNE

Un regizor care se joacă de-a filmul

Într-un Hollywood marcat de continuări, de francize, de adaptări şi remake-uri, J.J.Abrams (45 de ani) s-a făcut remarcat în ultimii ani ca o voce cu adevărat originală. Abrams a scris şi a regizat "Super 8", film produs de idolul său din copilărie, Steven Spielberg.

Debutul şi l-a făcut ca scenarist pentru blockbustere precum "Pururea tânăr", cu Mel Gibson, şi "Armageddon", cu Bruce Willis. Însă munca la seriale de televiziune l-a recomandat ca pe un scriitor şi un regizor cu ceva diferit de spus.

A început cu "Felicity" (1998), care e probabil cel mai cuminte şi realist proiect al său, despre o tânără care se descoperă la facultate. A urmat "Alias", un serial de acţiune cu elemente science-fiction. Însă numele lui a devenit iremediabil legat de "Lost: Naufragiaţii", pe care l-a creat şi pentru care a regizat primul episod.

În ultimii ani, munca lui în televiziune a rămas de producător, pentru show-uri ca "Fringe", creând adevărate bătăi între posturile TV pentru difuzarea serialelor sale. Abrams regizează cu bucuria unui copil, fie că este vorba de "Misiune: Imposibilă 3" sau "Star Trek" (2008).

<iframe width="560" height="349" src="http://www.youtube.com/embed/tCRQQCKS7go" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News