Evenimentul Zilei > Actualitate > Sunteţi de acord cu interzicerea înjurăturilor pe Internet?
Sunteţi de acord cu interzicerea înjurăturilor pe Internet?

Sunteţi de acord cu interzicerea înjurăturilor pe Internet?

Înjurăturile, ameninţările şi obscenităţile, adesea întâlnite pe forumurile presei online, ar putea fi interzise prin lege. Propunerea aparţine Olguţei Vasilescu, senator PSD. Credeţi că ar trebui pus în aplicare un astfel de act normativ?

Concret, social-democrata care a iniţiat proiectul de lege vrea ca administratorii site-urilor să modereze cu mai multă vigilenţă comentariile postate la articole şi să le elimine, atunci când acestea aduc injurii sau ameninţări unei persoane sau când sunt folosite cuvinte obscene.
"Acest proiect nu este iniţiat pentru a-i proteja pe politicieni de limbajul obscen de pe forumuri, ci pentru a-i proteja pe copiii care navighează pe Internet", susţine Lia Olguţa Vasilescu. Astfel, senatorul propune înfiinţarea unui organism care să monitorizeze conţinutul din mediul online.
Internetul, un domeniu fără reguli
Până acum, în domeniul internetului nu există reglementări clare privind conţinutul, aşa cum este cazul televiziunii, unde intervine, de exemplu în România, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA). Există însă, la nivel european sau naţional, mai multe programe şi proiecte care îşi propun să promoveze auto-reglementarea site-urilor.
Programul "Lege şi Ordine… pe Internet", conceput şi derulat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada 2007 – 2008 este un exemplu. Nu numai că creat o dezbatere asupra regulilor ce trebuie să guverneze funcţionarea internetului, un mediu în esenţă necontrolabil, dar programul a promovat şi o serie de norme de tip "netiquette" care ar trebui să stea la baza comunicării pe Internet.
De asemenea, Comisia Europeană finanţează până în 2011 un proiect ce îşi propune investigarea riscurilor la care sunt supuşi copii in utilizarea internetului. Posibilele riscuri asociate utilizării internetului includ expunerea la conţinut nepotrivit (violent sau pornografic), contactele periculoase (atragerea copiilor în scopuri sexuale, online grooming) sau iniţierea de către copiii înşişi a unor comportamente dăunătoare, cum ar fi agresivitatea online.
Cum credeţi că ar trebui reglementat conţinutul online?
Este necesară înfiinţarea unui CNA al internetului?