Sunt sau nu căprioarele responsabile pentru transmiterea COVID-19 la oameni? Un studiu ne prezintă ce se întâmplă de fapt

Sursa: Pixabay

Cercetătorii încearcă să realizeze cât mai multe studii în ceea ce privește infectarea cu virusul SARS-Cov-2. Căprioarele au fost un subiect extrem de dezbătut, iar specialiștii au demonstrat că cele cu coada albă sunt predispuse să dezvolte noi variante ale virusului. Cu toate acestea, în perioada de analiză, nu au existat cazuri de transmitere de la animal la om.

Luni, 3 ianuarie, au fost făcute publice rezultatele unui nou studiu în ceea ce privește infectarea cu virusul SARS-Cov-2. Căprioarele au fost de această dată subiect de testare pentru specialiști, care au descoperită că cele cu coada albă sunt „foarte predispuse” să contracteze noul coronavirus. Acest subiect a fost unul intens dezbătut de specialiști, întrebându-se dacă se poate transmite virusul de la animal la om sau invers.

În perioada ianuarie-martie 2021 au fost prelevate 360 de monstre de la căprioarele cu coada albă. Cercetătorii au optat pentru animale din diferite zone din nord-estul Ohio. În urma analizelor, s-a descoperit faptul că, în șase cazuri, tulpina virusului a fost transmisă de la om la animal. Informațiile au fost prezentate în studiul publicat de Nature.com.

Important este de menționat faptul că probele au fost prelevate la începutul lui 2021, când cazurile noi de COVID-19 au crescut în SUA.

Cercetătorii susțin că aproximativ o treime din cele 360 de căprioare cu coada albă de la care au fost prelevate probe erau infectate cu o tulpină a virusului. Animalele au luat virusul fie recent, fie erau deja infectate de ceva timp.

„Descoperirea noastră potrivit căreia căprioarele cu coadă albă sunt frecvent infectate cu virusul SARS-CoV-2 ridică întrebări serioase despre viitoarea traiectorie a SARS-CoV-2.

Stabilirea potenţială a unui nou rezervor de virusuri SARS-CoV-2 la căprioarele cu coadă albă ar putea deschide noi căi către evoluţia, transmiterea la alte specii de animale sălbatice şi potenţiala transmitere de noi variante la oameni pe care sistemul nostru imunitar nu le-a cunoscut până acum”, afirmă experții care au realizat studiul cu privire la infectarea căprioarelor cu coadă albă.

În studiul făcut public luni, specialiștii susțin că au studiat și cazurile cu „transmiterea probabilă de la căprioară la căprioară”. În perioada de testare, experții au remarcat că nu au existat cazuri de transmitere la oameni detectate în timpul studiului respectiv.