În eventualitatea unei campanii militare împotriva facilităţilor nucleare iraniene, Israelul ar putea recurge la atacul electromagnetic, un mijloc care i-ar asigura victoria, dar care ar produce un dezastru în Republica Islamică, scrie săptămânalul britanic Sunday Times, cu referire la surse din serviciile secrete occidentale şi israeliene.
În acest caz, radiaţiile gamma puternice, după cum scrie autorul articolului Uzi Mahnaimi, ar putea paraliza reţeaua de electricitate a Republicii Islamice şi ar putea provoca daune ireparabile echipamentelor electrice şi electronice vitale.
Un astfel de atac ar putea scoate din funcţiune serviciile de transporturi, sistemul bancar, alimentarea curentă cu apă potabilă, precum şi serviciile de urgenţă, aducând Iranul înapoi în epoca de piatră.
Despre utilizarea radiaţiilor electromagnetice în scopuri militare se vorbeşte de zeci de ani, potrivit publicaţiei citate. Expertul militar american Bill Gertz exprimă, în acest context, temerea serviciilor secrete ale SUA, conform cărora, în acest caz, o explozie nucleară la mare altitudine ar putea fi sursa de radiaţii.
Încă în anii 50 ai secolului trecut oamenii de ştiinţă au observat că, în cazul exploziilor nucleare la mare altitudine, apar radiaţii electromagnetice extrem de puternice. Recent, experţii au stabilit că un astfel de atac, al cărui avantaj este absenţa oricăror victime umane, poate fi provocat cu un generator de microunde de mare putere.
În urmă cu aproximativ o lună, scrie şi Agerpres, ideea recurgerii la radiaţii pentru a paraliza Iranul a fost exprimată de medicul şi omul de ştiinţă american dr. Joe Tuzara. Într-un articol al său, postat pe site-ul postului de radio israelian "Arutz 7" era expusă ideea întoarcerii Iranului în epoca de piatră.
O idee similară a fost exprimată şi de publicaţia online WorldNetDaily, potrivit căreia Israelul nu neagă posibilitatea exploziei la mare altitudine a unui focos cu o sursă de radiaţii electromagnetice, deasupra regiunilor centrale ale Iranului.
În acelaşi timp, în discuţia cu reporterul Sunday Times, unul dintre fondatorii sistemului de apărare antirachetă "Iron Dome", Uzi Rubin, şi-a exprimat încrederea că sursa nu va fi un focos nuclear. "Există şi alte modalităţi de a obţine acelaşi efect", - a spus el.