Sundance a avut ochi doar pentru patru regizori români

Sundance a avut ochi doar pentru patru regizori români

Participând la Sundance cu "Stopover", Ioana Uricaru intră în clubul select al cineaştilor români care au trecut prin Park City, alcătuit din Radu Mihăileanu, Radu Jude şi Bogdan Mustaţă.

Primul regizor român care a ajuns la Sundance a fost Radu Mihăileanu, cu lungmetrajul "Train de vie", o comedie despre Holocaust multiculturală prin excelenţă, care, după cum spunea cineastul într- un interviu, reuneşte 11 naţii. Faptul că prima participare românească la Sundance a implicat un lungmetraj este neobişnuit: la Cannes sau la Berlin, noul val românesc s-a afirmat întâi prin scurtmetraje.

Printre actorii români din distribuţia filmului "Train de vie", - mulţi, e drept - s-au numărat Luminiţa Gheorghiu, Răzvan Vasilescu, şi Ernest Maftei. Iar Sundance-ul l-a primit cu braţele deschise: în 1999, lungmetrajul lui Mihăileanu a obţinut premiul publicului, la egalitate cu "Aleargă, Lola, aleargă" de Tom Tykwer. Ambii cineaşti au avut cariere de succes în SUA: germanul a regizat un blockbuster cu Naomi Watts, iar "Concertul" lui Mihăileanu a obţinut o nominalizare la Globul de aur pentru film străin.

În 2007, i-a venit rândul lui Radu Jude să fie adoptat de Sundance, de data acesta cu un scurtmetraj bazat pe o povestire de Florin Lăzărescu: "Lampa cu căciulă". În rolurile principale, Gabriel Spahiu şi Marian Bratu. Cineastul nu a fost prezent la Park City din cauza fricii de zbor, dar s-a ales cu Premiul pentru scurtmetraj la secţiunea internaţională a Sundance, iar trofeul i-a fost înmânat producătoarei Ada Solomon. A fost prima dată când un regizor român obţinea o astfel de distincţie la evenimentul care este cotat drept cel mai mare festival de film independent din SUA.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Lupu" se dezvoltă

Bogdan Mustaţă, câştigător al Ursului de Aur pentru scurtmetrajul "O zi bună de plajă", s-a aflat la Sundance în 2010, ca participant la Sundance Screenwriters Lab, unde a dezvoltat scenariul debutului său în lungmetraj, "Lupu".

Experienţa de la Sundance a fost una pozitivă pentru Bogdan Mustaţă: "Toată lumea era foarte respectuoasă cu viziunea ta proprie, nu numai asupra scenariului, dar şi a modului de a construi un scenariu. Până la urmă, unul dintre criteriile de selecţie este originalitatea. Pentru filmele independente, pe care Sundance Institute lepromovează, credcăesteesenţial ca noi să ne păstrăm originalitatea", opina Bogdan Mustaţă, într-un interviu acordat recent.

PREMIANŢI ŞI PARTICIPANŢI LA SUNDANCE

"Toate aceste personaje (din lungmetrajul «Concertul» - n.r.) vin fiecare cu limba lui, cu cultura lui... În acest film am şapte naţii, în «Train de vie» aveam 11.“, RADU MIHĂILEANU, regizor

"Cred că toate (premiile sunt importante - n.r.). Aşa, luate după importanţa festivalului, premiul de la Sundance pare a fi mai «cu moţ».“, RADU JUDE, regizor

"Am înţeles că problemele scenariului nu ţi le rezolvă nimeni, tot tu te duci acasă să te gândeşti şi să scrii. Sundance Screenwriters Lab te provoacă.“, BOGDAN MUSTAŢĂ, regizor