Evenimentul Zilei > Economie > Summitul UE al Europei de Sud-Est. UE are nevoie de extindere și schimbarea strategiei de creștere
Summitul UE al Europei de Sud-Est. UE are nevoie de extindere și schimbarea strategiei de creștere

Summitul UE al Europei de Sud-Est. UE are nevoie de extindere și schimbarea strategiei de creștere

Trecerea la un nou model de creștere economică poate ajuta Europa să facă față mai bine concurenței la nivel global și să învingă criza, sunt de părere invitații la evenimentul organizat de revista „The Economist”.

Pentru a încuraja avansul economiei și stabilitatea în regiune, Uniunea Europeană trebuie să își extindă granițele, a spus, ieri, George Papandreou, fost premier al Greciei, prezent la Summitul Europei de Sud-Est, intitulat „Pe drumul spre stabilitate şi creştere”, organizat de revista „The Economist”. „Nu putem închide ușa Turciei, trebuie să încurajăm mai departe și Moldova și Georgia și Ucraina”, a spus acesta.

De asemenea, la nivelul UE trebuie schimbată politica de concurență, astfel încât să se treacă de la spargerea monopolurilor, la susținerea campionilor europeni, a declarat Enrico Letta, fost premier al Italiei. „Până acum neam concentrat pe spargerea monopolurilor. Acum nu mai apare foarte important să avem o piață foarte fragmentată, ci să ajutăm la construirea campionilor europeni”, este de părere ex-premierul italian. El a subliniat că această abordare poate ajuta economia europea nă să facă față mai bine concurenței din alte piețe. „În piața telecom avem patru mari competitori în Statele Unite și 3-4 jucători în China. În Europa există 70 de competitori”, a exemplificat fostul premier al Italiei. În opinia sa, cea mai importantă dezbatere la nivel european este legată de creșterea investițiilor publice.

Punct de stabilitate în regiune

În ceea ce privește România, George Papandreou consideră că reprezintă un punct de stabilitate, care poate juca un rol important în regiune. „Avem un potenţial pe care l-am pus în valoare în ultimii doi ani, dar pe care trebuie să-l punem mai departe în valoare”, a completat prim-ministrul Victor Ponta, prezent la rândul său la eveniment.

Summitul, organizat la București în perioada 20 – 21 octombrie, reunește personalități ale vieții politice și economice, revista „Capital” fiind partener media. Ziua de astăzi va fi dedicată dezbaterilor pe teme economice.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: