Afganistanul, scutul antirachetă, cooperarea militară consolidată şi parteneriatele cu statele din afara Alianţei sunt principalele dosare aflate pe agenda celui de-al 25-lea summit al NATO, care va avea loc astăzi şi mâine la Chicago. Cu cele 50 de state invitate, summitul este descris ca fiind “cel mai mare din istoria” Alianţei, dar şi unul al “austerităţii”, armatele occidentale fiind obligate să coopereze mai mult pentru a nu pierde supremaţia tehnologică.
În dosarul Afganistanului, participanţii vor discuta “strategia de tranziţie”, stabilită la summitul de la Lisabona în anul 2010. Alianţa intenţionează să retragă până la sfârşitul anului 2014 cei mai mulţi dintre cei 130.000 de soldaţi desfăşuraţi în prezent în Afganistan, până atunci responsabilitatea securităţii teritoriului acestei ţări urmând să fie transferată treptat trupelor afgane. Franţa se va găsi, mai ales, într-o situaţie delicată după ce a anunţat prin vocea noului lider de la Paris, Francois Hollande, o retragere anticipată a trupelor sale din cadrul ISAF, până la sfârșitul acestui an. “Sosiţi împreună, plecaţi împreună”, este principiul enunţat de secretarul general al Alianţei, Anders Fogh Rasmussen.
Potrivit AFP, participanţii mai trebuie să convină şi asupra liniilor directoare ale rolului pe care Alianţa îl va juca în Afganistan după anul 2014, NATO urmând probabil să se limiteze la pregătirea trupelor locale şi la activităţi de consiliere. Această problemă include şi stabilirea modului de organizare al trupelor afgane, ale căror efective s-ar putea reduce de la 352.000 la 228.000 de soldaţi şi poliţişti. Un alt subiect sensibil îl constituie repartizarea finanţării acestui sprijin, evaluat la circa 4,1 miliarde de dolari începând cu anul 2014. Scutul antirachetă trece la etapa a doua
În ceea ce privește scutul american antirachetă, NATO va anunţa la Chicago încheierea primei etape a acestui program, urmând să declare operaţională “capacitatea interimară”, proiectul fiind planificat să devină pe deplin funcţional în anul 2018. Acest dosar a devenit principalul punct de divergenţă între NATO şi Rusia, ţară care-l consideră o ameninţare pentru securitatea sa, deşi Alianţa afirmă că sistemul nu vizează Rusia fiind destinat contracarării ameninţărilor provenite din Orientul Mijlociu şi în special dinspre Iran.
Cât priveşte cooperarea militară consolidată, summitul va fi o adevărată rampă de lansare pentru iniţiativa denumită “apărare inteligentă” (“smart defense”), care vizează promovarea unor proiecte precise de cooperare şi punerea în comun a anumitor mijloace militare. Un număr de 25 de proiecte vor fi lansate la Chicago, multe dintre ele referindu-se la pregătirea piloţilor de elicoptere şi a echipelor care deservesc aceste aparate la sol.
Cooperarea militară consolidată este menită să atenueze impactul negativ al reducerii bugetelor militare şi să răspundă exigenţelor americanilor, care cer europenilor să-şi asume mai multe responsabilităţi şi obligaţii în domeniul apărării, în condiţiile în care SUA finanţează în prezent 75% din cheltuielile militare ale Alianţei.
Un alt subiect important pe agenda summitului este parteneriatul la nivel global, una dintre priorităţile NATO fiind consolidarea reţelei sale de parteneriate dincolo de zona sa tradiţională din Europa şi America de Nord, potrivit agenției franceze, preluată de Agerpres.
Şefii de stat şi de guvern din 22 de ţări, care au participat alături de statele Alianţei la operaţiunile din Afganistan, au fost invitaţi la Chicago, la fel ca şi liderii mai multor state din Asia Centrală. Vor mai fi reprezentate şi Australia, Noua Zeelandă, Coreea de Sud şi Japonia. În schimb, vor fi absente China, India şi Israel, ţări care nu participă la misiunile Alianţei.
Reuniunea NATO-Rusia a fost anulată din cauza divergenţelor persistente pe tema scutului antirachetă. CITIȚI ȘI:
- NATO- summitul aliaţilor dezbinaţi
- NATO caută reţeta de supravieţuire
- Băsescu participă la Summitul NATO de la Chicago