Summitul climatic de la Cancun: Acord pentru crearea unui Fond Verde

Reprezentanţii celor aproape 200 de ţări reuniţi sub egida ONU în staţiunea mexicană Cancun au adoptat astăzi un document care prevede o serie de mecanisme de combatere a încălzirii globale, printre care reducerea fenomenului despăduririi şi înfiinţarea unui Fond Verde pentru asistarea statelor în curs de dezvoltare, scrie France Presse.

Acest rezultat pozitiv permite o revigorare a procesului de negociere al ONU după decepţia provocată anul trecut de summitul de la Copenhaga, care nu a reuşit să se încheie cu un acord global concret privind lupta împotriva încălzirii globale şi care să înlocuiască prevederile Protocolului de la Kyoto ce expiră în 2012.

Acordul de la Cancun "deschide o nouă epocă pentru cooperarea internaţională privind schimbările climatice", a declarat ministrul mexican de Externe, Patricia Espinosa. Textul a fost adoptat în pofida opoziţiei manifestate de Bolivia, singura ţară care s-a pronunţat împotriva acordului. "Regula pentru adoptare este consensul", a criticat de la tribună Pablo Solon, negociatorul bolivian.

Documentul adoptat lasă deschisă chestiunea sensibilă a viitorului Protocolului de la Kyoto, singurul text până în prezent care impune obligaţii în problema climatică.

Statele dezvoltate au promis în urmă cu un an, la summitul de la Copenhaga, că vor crea, începând cu anul 2020, un fond anual în valoare de 100 de miliarde de dolari. Fondul Verde, care va gestiona aceste resurse financiare, va avea un consiliu de administraţie în care ţările dezvoltate şi cele în curs de dezvoltare vor fi reprezentate în mod egal.

Acordul de la Cancun prevede ca Banca Mondială să fie administrator interimar al acestui fond pentru primii trei ani de la creare.