UPDATE. OBAMA a anunțat noi SANCȚIUNI contra unor oficiali de la MOSCOVA. UE a anulat summitul cu Rusia din iunie

Liderii Uniunii Europene se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta mai multe sancțiuni ca răspuns la anexarea Crimeii de către Rusia, potrivit BBC News. În același timp, Rusia avertizează că va adopta, la rândul său, sancțiuni „asimetrice” la adresa Washingtonului.

UPDATE ora 17.25: Preşedintele american, Barack Obama, a anunţat, azi, sancţiuni împotriva unor responsabili ruşi şi a ameninţat cu sancţiuni vizând economia rusă. UPDATE ora 17.00: UE a decis anularea summitului prevăzut în iunie cu Rusia, ca reacţie la anexarea Crimeii la Federaţia Rusă, a anunţat, azi, preşedintele francez François Hollande. „Există o suspendare a relaţiilor politice. Reuniunea UE-Rusia nu poate avea loc în aceste condiţii”, a afirmat preşedintele francez, la sosirea la summitul liderilor europeni la Bruxelles. ț Dincolo de sancţiuni individuale ce vizează responsabili ruşi şi ucraineni, UE „trebuie să pregătească” sancţiuni economice împotriva Rusiei, în caz de escaladare a situaţiei, a adăugat el. UPDATE ora 16.45: Federalizarea este o condiţie sine qua non pentru stabilizarea situaţiei în Ucraina, a declarat , azi, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, în faţa Dumei reunită pentru ratificarea acordului de anexare a peninsulei Crimeea la Federaţia Rusă.

„Noi dorim să înţelegem cine reprezintă concret puterea legitimă la Kiev. De aceea, propunem, înainte de toate, lansarea unei reforme constituţionale care să ţină cont de interesele tuturor cetăţenilor Ucrainei şi de interesele tuturor regiunilor şi numai după aceea să se formeze organele puterii legitime, atât legislative, cât şi executive, la centru şi în regiuni. Noi suntem convinşi că numai o federalizare a Ucrainei va permite stabilizarea acestei ţări”, a declarat şeful diplomaţiei de la Moscova, citat de RIA Novosti.

Ministrul a subliniat că „decizia istorică de reunificare a Crimeii cu Rusia survine pe fondul evenimentelor tragice din Ucraina”. „În această ţară soră a Rusiei a avut loc o lovitură de stat cu sprijin extern. Ţara este în continuare pradă arbitrariului, în timp ce naţionalişti radicali, antisemiţi şi extremişti, sprijiniţi de noua putere, se dedau în fiecare zi la excese”, a adăugat Serghei Lavrov, potrivit sursei citate. UPDATE ora 15.30: DUMA DE STAT A RATIFICAT TRATATUL CARE anexează CRIMEEA LA RUSIA Duma de Stat a ratificat joi tratatul cu privire la integrarea Crimeii în Federaţia Rusă şi formarea de noi subiecţi în cadrul Federaţiei. Documentul a fost votat de 443 de deputaţi şi s-a înregistrat o abţinere, transmite ITAR-TASS, citată de Agerpres.

Tratatul a fost semnat la Kremlin, la 18 martie, de către preşedintele rus, Vladimir Putin, şi liderii pro-ruşi ai Crimeii - premierul Serghei Aksionov, Vladimir Konstantinov (preşedintele Parlamentului local) şi Aleksei Cealâi, reprezentantul autorizat al oraşului Sevastopol. UPDATE ora 12.15: Rusia va răspunde la sancţiunile SUA prin măsuri reciproce, dar care ar putea să fie de asemenea „asimetrice” şi care nu vor lăsa Washingtonul „indiferent”, a declarat ministrul rus adjunct de externe Serghei Riabkov, citat de AFP.

„În cazul în care la Washington prevalează linia escaladării şi creşterii confruntării, la tentativele de a ne dicta ceva folosind instrumentul sancţiunilor, noi, fără îndoială, nu ne vom limita doar la sancţiuni punctuale, aplicabile numai pentru câteva persoane”, a avertizat Riabkov, într-o declaraţie pentru Interfax, potrivit Agerpres.

„Noi avem în vedere o gamă largă de opţiuni”, a declarat el, indicând că „acestea ar putea fi măsuri reciproce, vizând liste cu oficiali americani”, dar și „măsuri asimetrice”.

Ar putea să fie măsuri care „nu vor lăsa indiferent Washingtonul, deoarece există o serie întreagă de domenii de dialog şi contacte, un anumit grad de cooperare, care au importanţă pentru partea americană”, a mai spus ministrul rus de Externe, fără alte precizări.

Riabkov - care a făcut aceste declaraţii la Viena, unde în prezent se desfăşoară negocieri între marile puteri şi Iran, cu privire la programul nuclear al Teheranului, - a lăsat să se înţeleagă că această criză ar putea avea repercusiuni asupra poziţiei Moscova în dosarul iranian. „Rusia apără drepturile minorității ruse” Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, face o vizită la Moscova, pentru a cere găsirea unei soluții diplomatice la această criză.

Tensiunile rămân la nivel înalt în Crimeea - forțele pro-ruse au luat cu asalt și au ocupat două baze militare, miercuri, inclusiv baza forțelor navale ucrainene din Sevastopol. Comandantul a fost reținut, dar acum a fost eliberat. Liderii din Crimeea au semnat cu Moscova, marți, pentru alipirea peninsulei, o republică autonomă din sudul Ucrainei la Rusia, în urma unui referedum contestat, care a avut loc duminică.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat că procesul politic urmează să fie încheiat săptămâna aceasta, potrivit agenției Interfax. Camera inferioară a Parlamentului va vota pentru ratificarea Tratatului Crimeii, joi, iar Camera superioară vineri. Este de așteptat că votul să fie unanim. Lavrov a mai precizat că Rusia apără drepturile rușilor și va continua să insiste „asupra respectării pe deplin a drepturilor și libertăților lor, în țări în care trăiesc compatrioți ruși”.

Mii de soldați ucraineni și ofițeri ai forțelor navale rămân închiși în bazele militare din peninsulă, încojurați de forțe pro-ruse înarmate. La începutul acestei săptămâni, un militar ucrainean și un membru al forțelor de auto-apărare pro-ruse a fost ucis într-un incident din Simferopol.

UE și SUA, precum și alte state au impus deja sancțiuni unor cetățeni ruși și ucraineni. Liderii UE este de așteptat să discute despre această problemă, extinzând sancțiunile joi, urmând să includă, probabil, personalități militare și politice apropiate președintelui rus Vladimir Putin.

Discuțiile ar putea fi foarte aprinse și nu este de așteptat să se anunțe angajamente clare la reuniunea de la Bruxelles. Diplomații discută, în privat, despre realiniere politicilor energetice europene, astfel încât Europa să nu mai depindă atât de mult de Moscova și despre relațiile bilaterale cu Rusia.  

Premierul britanic David Cameron și cancelarul german Angela Merkel au discutat la telefon, miercuri după-amiaza, despre răspunsul UE, potrivit unui purtător de cuvânt britanic.