Când trebuie să DEA BANI, Trump e băiat bun! La summit-ul NATO s-a pus la cale VRĂJIREA președintelui

Când trebuie să DEA BANI, Trump e băiat bun! La summit-ul NATO s-a pus la cale VRĂJIREA președintelui

Tăieri de panglici, avioane cu reacție și un dineu în noul sediu de peste un miliard de euro: primul summit NATO cu Trump a fost plănuit astfel încât să-i ia ochii liderului american.

Oficialii NATO au pus la cale o adevărată strategie pentru a-l convinge pe Donald Trump, cu ocazia summit-ului din 25 mai, că Alianța Nord-Atlantică nu este „perimată”, așa cum a afirmat liderul american la începutul mandatului său prezindențial.

„Este momentul să-i amintim lui Trump că este liderul lumii libere”, a declarat un oficial NATO responsabil cu pregătirile summit-ului, citat de EurActiv. „La seriozitate, Alianța se pricepe cel mai bine!”

Când este vorba să plătească și să asigure securitatea Occidentului, Donald Trump devine brusc un personaj bun.

Ne puteți urmări și pe Google News

În această idee, președintele american, care este new-yorkez, va dezveli un memorial dedicat atacurilor din 11 septembrie 2001, amplasat la intrarea în noul sediu al NATO, a cărui construcție a durat două decenii și a costat 1,1 miliarde de euro.

Oficialii NATO speră ca epava de oțel de la unul din Turnurile Gemene să îi amintească lui Trump că ultima dată când Alianța a activat clauza „apărării colective” a fost după atacurile din 11 septembrie. În urma acestei decizii, au fost trimise trupe să lupte în Afganistan.

Fără a fi programat un comunicat final și o întâlnire care constă doar într-un dineu, diplomații cred că avem de-a face mai degrabă cu un spectacol pompos decât cu o reuniune de lucru, în care să se discute politicile viitoare.

O stratagemă a oficialilor NATO, de captare a bunăvoinței președinților americani, care a fost aplicată și pe pielea lui George W. Bush, în 2001, sau a lui Obama în 2009.

Însă de data aceasta, special pentru Trump, totul va fi mai spectaculos, cu avioane cu reacție care vor zbura pe deasupra acestuia și a celorlalți lideri ai Alianței.

Tomas Valasek, un fost ambasador slovac la NATO, care acum conduce think-tank-ul Carnegie Europe, a declarat pentru EurActiv:

„Europa știe că Trump are o concepție total negativă despre alianțe. Speranța este să capete o părere mai bună despre NATO, să înțeleagă că se bucură de respectul aliaților.”

Președintele american a avertizat în repetate rânduri statele membre că trebuie să-și respecte angajamentul asumat de a aloca 2% din PIB pentru Apărare. În prezent, doar Statele Unite, Marea Britanie, Polonia, Estonia și Grecia îndeplinesc această condiție. Letonia, Lituania și România sunt aproape de acest prag.

Cancelarul Germaniei a declarat că țara sa va îndeplini această condiție abia în 2014, deoarece nu are bani.

În acest moment, Washingtonul finanțează circa 70% din cheltuielile NATO.