Miniștrii de Finanțe și guvernatorii băncilor centrale din G7, grupul celor mai industrializate state din lume, discută la Dresda, în aceste zile, despre starea economiei globale, dar și despre situația Greciei
Ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schaeuble, a anunțat că, pe lângă omologii săi şi şefii băncilor centrale din Marea Britanie, Canada, Franţa, Italia, Japonia şi SUA, participă la reuniunea din Germania și alţi experţi. În premieră, au fost invitați, în mod special, mai mulți economiști de frunte și experți în politica monetară, pentru a putea găsi cele mai bune soluții la problemele economice actuale. La reuniune a fost organizat un simpozion, în care miniştrii de Finanţe din Grupul celor 7 s-au întâlnit cu economişti renumiţi, precum Nouriel Roubini şi Kenneth Rogoff și fostul secretar al Trezoreriei americane, Larry Summers.
Amenințarea falimentului Greciei, creșterea prețurilor la petrol și turbulențele de pe piețele de obligațiuni dau dureri de cap investitorilor care așteaptă evoluții pozitive, pentru redresarea economiei mondiale. Wolfgang Schaeuble a amintit că deși dificultăţile Greciei nu sunt o problemă pe care G7 o poate rezolva, evident că acest subiect se află pe agenda dezbaterilor, partenerii din SUA, Canada şi Japonia fiind interesați de ce se întâmplă.
30% șanse de „Grexit”
La reuniunea de la Dresda participă jucători importanți în dosarul Greciei: liderii FMI, Comisiei Europene și Băncii Centrale Europene. Cele trei instituții, creditori externi ai Atenei, încearcă să ajungă la un acord cu autorităţile elene, pentru a putea elibera o nouă tranşă din programul de asistenţă internaţională, iar acordul este condiţionat de adoptarea de reforme economie de autorităţile de la Atena.
Economiștii spun că există 30% șanse ca Grecia să părăsească zona euro (așa-numitul „Grexit”) în acest an, potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul a 70 de experți financiari din City-ul londonez. Purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Gabriel Sakellaridis, insistă că Atena este aproape de a încheia un acord cu creditorii săi, până duminică și neagă faptul că ministrul de Finanțe, Yanis Varoufakis, ar putea fi schimbat din funcție, în curând.
1,6 miliarde în iunie
În opinia oficialului elen, ideea că creditorii sunt pesimiști este fabricată doar pentru a pune presiune pe Grecia, pentru a ceda în domeniile considerate importante și asupra cărora nu s-a căzut încă de acord.
În același timp, ieri dimineața, Ministerul de Finanțe de la Atena a fost evacuat, în urma unei amenințări cu bombă. Autoritățile au primit un apel care spunea că un dispozitiv exploziv a fost amplasat înăuntrul clădirii.
Grecia are de plătit în iunie, în total, 1,6 miliarde de dolari, din care prima tranșă, de 306 milioane de euro, pe 5 iunie.