„Sultanul” Erdogan preia frâiele economiei în Turcia. Lira turcească în cădere liberă

Preşedintele turc Tayyip Erdogan a declarat că intenţionează să preia un control mai mare asupra economiei după alegerile prezidenţiale

Preşedintele turc Tayyip Erdogan, supranumit „Sultanul” a declarat că intenţionează să preia un control mai mare asupra economiei după alegerile prezidenţiale de luna viitoare, iar banca centrală va trebui să ţină cont de ceea ce spune preşedintele şi să acţioneze în consecinţă, relatează Reuters.

„Sultanul” Erdogan pare că este spre final cu campania de arestări a presupuşilor pucişti, presupuşi adepţi ai lui Fethullah Gülen, care se numără cu sutele de mii, între care mii de militari şi abordează abrupt economia, scriu analiştii politici.

Afirmaţiile preşedintelui au contribuit la deprecierea lirei turceşti la un nou minim record de 4,3990 unităţi pentru un dolar, iar declinul înregistrat de monedă în acest an este de peste 13%.

Într-un interviu acordat televiziunii Bloomberg, difuzat marţi, Erdogan a spus că banca centrală este independentă  dar nu va putea ignora semnalele date de şeful executivului după schimbarea completă a sistemului prezidenţial.

Voi prelua responsabilitatea de şef de necontestat al executivului, în conformitate cu măsurile şi deciziile luate în acest sens”, a afirmat Erdgan în interviul acordat în timpul unei vizite în Marea Britanie.

Turcia organizează alegeri prezidenţiale şi parlamentare anticipate pe 24 iulie, iar sondajele arată că Erdogan are cele mai mari şanse să câştige alegerile prezidenţiale.

Turcii au susţinut cu o majoritate strânsă trecerea la un sistem de preşedinţie cu rol executiv, într-un referendum organizat anul trecut. Modificarea va intra în vigoare după alegerile din luna iunie.

Erdogan a declarat că în ultimă instanţă cetăţenii îl vor face pe preşedinte răspunzător de orice probleme provocate de politica monetară.

Pe preşedinte îl vor face răspunzător. Pentru că îl vor întreba pe preşedinte, trebuie să le oferim imaginea unui preşedinte care este eficient în politicile monetare. Asta i-ar putea deranja pe unii, dar trebuie să o facem. Pentru că cei care conduc statul sunt răspunzători în faţa cetăţenilor”, a spus el.

Erdogan este un critic puternic al dobânzilor mari, el dorind costuri mai mici de împrumut pentru a stimula economia. Vineri, el a numit dobânzile drept ”mama şi tatăl tuturor relelor”.

În interviu, preşedintele a reiterat opinia că dobânzile mari provoacă inflaţie.

Dobânzile sunt cauza, iar inflaţia rezultatul. Cu cât sunt mai scăzute dobâznile, cu atât mai scăzută va fi inflaţia”, a spus el.