Într-un răspuns la atacurile din partea mai multor personlaităţi, sultanul a spus ca pedeapsa cu moartea nu va fi impusă ca parte a implementării Codului Penal Sharia (SPCO). Unele crime sunt deja pedepsite cu moartea în Brunei, inclusiv în cazul crimei premeditate și a traficului de droguri, dar nu au avut loc execuții încă.

Această schimbare survine după ce Brunei a trimis luna trecută o scrisoare Parlamentului European pentru a-și apăra decizia de a începe să aplice legile în 3 aprilie , în conformitate cu legile Sharia adoptate de țară în 2014. Parlamentul a considerat că a impus înghețarea activelor, interzicerea vizelor și lista neagră a nouă hoteluri deținute de Agenția de Investiții din Brunei, printre care hotelul Beverly Hills, hotelul Bel-Air și Dorchester din Londra.  "Sunt conștient de faptul că există multe întrebări și percepții greșite cu privire la implementarea legii Sharia. Cu toate acestea, considerăm că o dată ce aceste probleme au fost rezolvate, meritul legii va fi evident ", a declarat sultanul într-un discurs înaintea începerii lunii sfinte islamice a Ramadanului.

Noile legi permit amputarea mâinilor hoților și biciuirea travestiților care poartă haine asociate cu sexul opus. În ceea ce privește biciuirea,  Regatul a declarat că va fi administrat numai persoanelor de același sex ca și celor condamnate deja. La sfârșitul lunii martie, un boicot condus de George Clooney alături de Sharon Stone, Elton John, Jamie Lee Curtis, George Takei și alții au anunţat că refuză să mai folosească hotelurile sultanului din Brunei, Hassan al Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah.