Evenimentul Zilei > Social > Suharto, înmormântat la Solo
Suharto, înmormântat la Solo

Suharto, înmormântat la Solo

Fostul dictator indonezian a decedat ieri, la vârsta de 86 de ani.

Sicriul a fost transportat din capitala Djakarta la Solo (în mausoleul familiei), la bordul unui avion Hercules, în centrul insulei Java, unde au avut loc funeraliile.

Inmormantarea a fost pregătită în cele trei săptămâni de internarea în spital a fostului lider indonezian.

(ŞTIRE ACTUALIZATĂ LA ORA 09:38)


Fostul dictator indonezian Suharto, considerat „părintele dezvoltării Indoneziei“, dar cel mai corupt conducător al timpurilor moderne, a încetat ieri din viaţă, la vârsta de 86 de ani, fără să fi răspuns în faţa justiţiei.

Medicii au anunţat că starea de sănătate a fostului dictator s-a agravat brusc în noaptea de sâmbătă spre duminică, după care a intrat în comă, relevă AFP. Suharto a fost spitalizat pe 4 ianuarie, la Terapie intensivă, având grave probleme la inimă, plămâni şi rinichi. Autorităţile indoneziene au decretat şapte zile de doliu naţional în memoria fostului dictator. Imediat după decesul lui Suharto, actualul preşedinte, Susilo Bambang Yudhoyono, şi alte personalităţi ale ţării i-au adus un ultim omagiu.

De asemenea, sute de indonezieni au venit în faţa locuinţei fostului dictator în semn de respect pentru acesta. „Cred că şi-a servit foarte bine ţara. Economia mergea mult mai bine pe vremea lui“, a declarat Suntoro, un bărbat de 33 de ani, care a venit împreună cu familia. „Ne era mult mai bine în timpul lui Suharto. Sunt un mare admirator al lui“, a spus, la rândul său, Haji Toha, un bărbat în etate de 70 de ani.

General anticomunist şi părinte al modernizării

Haji Mohamed Suharto a guvernat timp de 32 de ani Indonezia, stat alcătuit din 17.500 de insule. Născut pe 8 iunie 1921, într-o familie de ţărani din centrul Insulei Java, Suharto a avut un parcurs militar rapid şi strălucit, pornind ca sergent al armatei coloniale olandeze. S-a angajat apoi în noua armată naţionalistă, care, până în decembrie 1949, a luptat împotriva trupelor olandeze. În 1962 a devenit general de divizie, iar în 1965, a preluat puterea de la Sukarno, părintele fondator al Indoneziei, într-o perioadă despre care se cunoaşte foarte puţin.

Devenit comandant al armatei, Suharto a început o puternică represiune împotriva Partidului Comunist Indonezian. Între 500.000 şi un milion de persoane au fost masacrate. El s-a instalat însă în funcţia supremă în 1968, fiind ales preşedinte al Republicii de către parlament, ai cărui membri erau numiţi chiar de el. În calitate de preşedinte, Suharto s-a dovedit un bun strateg, folosindu- se de spectrul comunismului, precum şi de cel al fundamentalismului islamic pentru a-şi asigura sprijinul comunităţii internaţionale, în special pe cel al Statelor Unite.

Guvernul său, al „Noii Ordini“, a permis Indoneziei să-şi procure cantitatea necesară de orez, în timp ce economia s-a dezvoltat în mod constant prin exportarea unor importante cantităţi de produse, în special textile. Pe parcursul acestei perioade, autocratul s-a arătat convins de faptul că are misiunea de a menţine unitatea arhipelagului şi de a asigura ordinea şi dezvoltarea ţării. Denunţat în mod regulat de organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului, Suharto a fost criticat în mod special pentru abuzurile comise în Timorul de Est, invadat de Indonezia în 1975.

Debarcat pe fondul crizei economice

După ce a fost reales, în 1998, pentru al şaptelea mandat prezidenţial de cinci ani, Suharto a fost obligat, sub ameninţarea armatei, să demisioneze pe 21 mai, pe fondul crizei economice asiatice şi al violentelor proteste interne. El a trăit de atunci într-un cartier din Jakarta, confruntându-se în mod sistematic cu nenumărate acuzaţii de corupţie. Potrivit Transparency International, Suharto ar fi deturnat în perioada în care a condus ţara uriaşe sume de bani, acumulând o avere estimată la 15-35 de miliarde de dolari.

AMINTIRI


Prietenul lui Ceauşescu

Ştefan Andrei, fostul ministru de externe al Republicii Socialiste România, îşi aminteşte de vizitele întreprinse împreună cu Ceauşescu în Indonezia. „Staţi de vorbă cu un om care a fost prima oară acolo în urmă cu 46 de ani, în 1962, când nici nu era Suharto la conducere. Era Sukarno atunci. Am mai fost după aceea, în 1963, la o adunare. Cu Nicolae Ceauşescu am mers de două ori, în 1982 şi în 1988. În ’88, el era deja bolnav şi n-a ieşit din Casa de Oaspeţi din Jakarta“, a rememorat Andrei pentru EVZ.

Se pare că în Indonezia a acceptat prima oară Ceauşescu să facă injecţii cu insulină, pentru că era chinuit de diabet de nici nu mai putea vorbi“. Ştefan Andrei a mai vizitat o dată Indonezia, în calitate de ministru de externe: „Noi le-am dat lor nişte vagoane pentru calea ferată. Mai puţin importam noi de acolo, pentru că, după eliberarea de Olanda, în 1945, ţara a intrat în sfera de influenţă a Japoniei şi Chinei“.

Din ’62 pânâ în ’82, Andrei a remarcat progrese economice enorme în Indonezia. „Era altă ţară deja. Şi Suharto a fost la noi, prin ’81 sau ’82. Ţin minte că avea obsesia asta cu longevitatea şi a mers la Institut la «Ana Aslan». Uite că a trăit până la 86 de ani…“, încheie fostul diplomat. (Andrei Crăciun)

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: