O nouă cercetare sociologică dezvăluie statistici șocante în legătură cu atitudinea germanilor față de imigranți, având sentimentul de țară ocupată.
O treime dintre germani se simt străini în propria lor țară din cauza „ocupării acesteia de către imigranți”.
O sporire a violenței, polarizării și a neîncrederii în democrație pune stăpânire pe Germania, relevă un sondaj realizat de Fundația Friedrich Elbert. Potrivit acestuia, 34,7% dintre germani sunt complet sau parțial de acord cu aprecierea că „din cauza musulmanilor numeroși, uneori mă simt străin în propria mea țară”.
Același număr de germani au apreciat că „sunt prea mulți străini în Germania”.
Circa 15% cer guvernului să înceteze garantarea acordarea cetățeniei pentru musulmani, mai arată sondajul.
Valul de imigrație, mai ales de anul trecut, când au intrat în Germania peste 1,1 milioane de așa-ziși refugiați, ca urmare a politicii granițelor deschise a Angelei Merkel, a provocat o reacție violentă de respingere în rândul populației.
Ca urmare a criticilor severe și a protestelor, cancelara a încercat să reducă anul acesta afluxul de imigranți, însă criticii apreciază că este prea târziu.
Angela Merkel, care și-a anunțat luni intenția de a candida pentru a patra oară, riscă să piardă tocmai din cauza politicii permisive față de imigranți.
De la ultimul sondaj, de acum șase luni, sprijinul pentru noua formațiune eurosceptică Alianța pentru Germania a crescut considerabil, în timp ce simpatizanții săi devin tot mai radicali.
Studiul arată că 68,4% dintre suporterii ApG sunt xenofobi, spre deosebire de 6% pentru Verzi și 15,8% pentru Uniunea Creștin Democrată a lui Merkel.
Diferențele dintre Estul și Vestul țării arată că xenofobia este de 28,8% în fosta RDG, față de 16,8% în fosta RFG.
Ostilitatea față de musulmani este de 23,9% în Estul Germaniei, față de 16,8% în Vest, în vreme ce 60% dintre estici și 46,9% dintre vestici au o părere negativă despre solicitanții de azil.
Mai bine de jumătate dintre germani (52,9%) doresc o limitare a numărului de refugiați care intră în țară, față de 44% în anul 2014.
Pe de altă parte, 55,5% dintre cei chestionați consideră că este bine că Germania a primit atât de mulți refugiați, iar 86,1% sunt de acord cu următoarea afirmație: „Oamenii care fug de războaie trebuie primiți în Germania”.
Autorii cercetării, Andreas Zick și Beate Küpper, afirmă că nici o altă țară nu a avut atât de multe adăposturi de refugiați incendiate ca Germania.
Ei mai afirmă de asemenea că internetul din Germania este plin de aprecieri dușmănoase și amenințări și că extremismul este în creștere.