Odată cu intensificarea activităților militare ruse în vecinătatea sa Suedia caută noi metode de a-și relansa efortul de apărare.
Astfel, Suedia a restabilit serviciul militar (abandonat în 2010), a militarizat insula Götland, strategică în Marea Baltică, a preluat industria de apărare, până atunci neglijată, a revenit la exercițiile militare de mare amploare și a pus la punct conceptul său de apărare totală.
În același timp, dezbaterea privind aderarea la NATO a câștigat avânt în țară. Dar, deocamdată, Stockholm și-a consolidat în special cooperarea militară cu vecinii și a creat altele, în special cu Regatul Unit și Statele Unite, informează Opex 360.
Și Suedia se va alătura curând inițiativei europene de de Intervenție lansată de Franța pentru dezvoltarea unei culturi strategice europene.
Evident, această politică este însoțită de o creștere a bugetului alocat forțelor armate suedeze. Și se vorbește despre creșterea acesteia din urmă cu 5 miliarde de coroane (463 milioane de euro) până în 2022 și cu alte 5 miliarde pe an între 2022 și 2025. Și acxeasta pentru a o aduce la 84 de miliarde de coroane (7 , 7 miliarde de euro)
Pentru a finanța acest efort, guvernul suedez a avut o idee, care ar putea câștiga adepți și alte părți din Europa: impozitarea băncilor.
"Băncile trebuie să participe acum la consolidarea capacităților de apărare ale țării", a declarat ministrul suedez al Apărării, Peter Hultqvist, în cadrul unei conferințe de presă. Și nu a uitat să menționeze că „cele mai mari patru bănci au înregistrat un profit de 112 miliarde de coroane anul trecut. "
Omologul său de la Finanțe, Magdalena Andersson, a explicat că va fi instituită o taxă bancară. „Băncile obțin profituri mari și pot contribui mai mult decât acum”, a spus ea.
„Este rezonabil ca băncile să participe și să plătească, deoarece sectorul financiar poate provoca daune grave economiei. Am văzut acest lucru în 2008 ", a adăugat Andersson.
Mai mult decât atât, în afară de bancheri, nimeni nu ar trebui să se opună acestei taxe. Cel puțin așa au afirmat cei doi miniștri, care au considerat că „opinia publică este în favoarea unei impozitări mai mari a sectorului financiar”