Premierul din Suedia avertizează că țara sa și statele vecine sunt expuse „atacurilor hibride” din partea Rusiei.
Suedia: Nu suntem în război, dar nici în pace
Premierul suedez Ulf Kristersson a declarat duminică că țara sa nu este în război, dar nici în pace, într-un discurs în care a subliniat importanța consolidării securității împotriva „atacurilor hibride” și a altor amenințări, într-un context de incertitudine globală.
„Nu suntem în război, dar nici pace nu e. Adevărata pace necesită libertate și absența unor conflicte serioase între țări. Dar noi și vecinii noștri suntem expuși la atacuri hibride, efectuate nu cu roboți și soldați, ci cu computere, bani, dezinformare și riscul de sabotaj”, a spus el la o conferință pe tema apărării la Sälen (vestul Suediei).
Mai exact, Kristersson a numit Rusia și Belarusul, care „instrumentalizează migranții” împotriva Finlandei și Poloniei, precum și presupusa ingerință a Rusiei în Moldova, Georgia și România.
„Nu lansăm acuzații în mod frivol”
De asemenea, a făcut aluzie la incidentele înregistrate în Marea Baltică, unde mai multe infrastructuri subacvatice au suferit recent avarii misterioase, și a amintit că autoritățile finlandeze investighează cargoul „Eagle S.” din acest motiv.
„Niciunul dintre noi nu lansează acuzații în mod frivol. Dar toți luăm chestiunea în serios”, a spus el.
Premierul suedez a subliniat că Suedia nu acuză pe nimeni de sabotaj fără să aibă „motive foarte bine întemeiate” pentru aceasta, dar nici nu este „naivă” și că situația înseamnă că nu poate fi exclusă o „intenție ostilă” în urma incidentelor.
Suedia și vecinii săi nu vor tolera această situaţie
Este puțin probabil ca o navă să-și tragă ancora în larg o sută de kilometri fără să-și dea seama că ar putea provoca pagube, a remarcat el în legătură cu nava „Eagle S.”, care este suspectată că ar fi avariat un cablu electric subacvatic între Finlanda și Estonia.
„Întrebarea importantă care rămâne fără răspuns este de ce s-a întâmplat. A fost un act intenționat și, dacă da, cine a fost în spatele acestuia? În orice caz, Suedia și vecinii săi nu vor tolera ca această situaţie să continue”, a conchis el.
Liderul țării scandinave, care a aderat la NATO în martie anul trecut, a subliniat că necesitatea „extinderii apărării suedeze” dincolo de investiția actuală de 2,4% din PIB nu poate fi exclusă, potrivit La Razon.
(Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)