Suedia: Membrii ISIS pleacă în grabă din Orientul Mijlociu și revin în Europa nedorind să atragă atenția asupra lor, dar, deși încearcă să se întoarcă în societate, au o mare problemă: nu reușesc să găsească locuri de muncă.
Cotidianul suedez , Expressen ,a interveviavt mai mulți foști jihadiști, care s-au plâns cât de greu le este să se angajeze. Se pare că perioada în care au fost teroriști nu le dă bine la CV.
„Vreau doar să uit totul“, a explicat Walad Yousef, în vârstă de 27 de ani, unul dintre cei 150 de combatanți care s-au întors acasă, în Suedia, în ultimele luni.
„Am depus o mulțime de CV-uri, dar nu mă angajează pentru că fotografiile mele sunt publice“, afirmă acesta.
Yousef, care nu și-a divulgat numele real, a adăugat că suedezii sunt îngrijorați cu privire la ce vor face acum cei care se întorc în țară.
Un bărbat a declarat pentru publicația Expressen că se teme să-și divulge identitatea reală pentru că are și așa „destule probleme“ în găsirea unui loc de muncă.
Unii dintre foștii luptători au trebuit să mintă cu privire la motivele pentru care au plecat în Orientul Mijlociu, o parte dintre aceștia susținând ca au fost acolo pentru a ajuta civilii.
Când a fost întrebat despre dificultățile întâmpinate de când s-a întors acasă, un fost combatant s-a prefăcut că jurnalistul l-ar fi confundat.
„Foarte straniu. Oricine poate să spună că este persoana mea“, a declarat acesta, în pofida datelor făcute publice de agenții guvernamentale, care clarifică apartenența acestuia la ISIS.
„Adică, este război. Poate că m-a recomandat cineva“, a adăugat bărbatul. "Nu știu."
Suedia, la fel ca multe alte țări, este într-o stare de tensiune din cauza numeroaselor atacuri teroriste care au avut loc în Europa, în ultimii ani.
Sute de bărbați au fugit din țară pentru a se alătura ISIS, la începuturile grupării. Autoritățile cred că încă se mai află aproximativ 100 de suedezi în Orientul Mijlociu, care luptă în numele jihadului.
„Cei cu adevărat periculoși nu s-au întors, încă“, a declarat expertul local în materie de terorism, Magnus Ranstorp, pentru publicația Expressen.
„Este posibil ca marea majoritate să nu acționeze, dar reprezintă un pericol pentru autorități și trebuie supravegheați“, a menționat acesta. „Este important ca poliția să poată acorda atenția necesară în această zonă, astfel încât ei să nu devină un pericol pentru societate.“