Seria documentară „Biografii” intră în culisele spectaculoase ale vieţii unui idol al cinematografiei universale: Ingrid Bergman.
Născută la Stockholm, Suedia, în august 1915, Ingrid Bergman a fost una dintre cele mai mari actriţe din epoca de aur a Hollywoodului. Frumuseţea ei naturală şi lipsită de preţiozitate, precum şi extraordinarul talent actoricesc o situează pe bună dreptate în galeria celor mai strălucitoare figuri ale istoriei filmului american, şi nu numai.
Înainte de a ajunge la Hollywood în 1939, devenise deja o actriţă recunoscută în Suedia. Avea deja la activ 11 filme suedeze când producătorul David O. Selznick i-a propus să vină la Hollywood şi să joace în versiunea americană a filmului „Intermezzo: A Love Story”, în care i-a dat replica lui Leslie Howard.
Istorie cu Humphrey Bogart
Debutul american avea să cucerească inimile americanilor. A urmat o serie de roluri în „Adam Had Four Sons” (1941), „Rage in Heaven” (1941), şi „Dr. Jekyl and Mr. Hyde” (1941).
Cel mai reverberant succes avea să se concretizeze un an mai târziu, cu un film considerat clasic, „Casablanca”.
Perechea Humphrey Bogart-Ingrid Bergman şi-a consolidat de-a lungul timpului statutul de cel mai romantic cuplu cinematografic al tuturor timpurilor. „Casablanca” a transformat-o pe suedeză într-o actriţă de box-office şi un punct de atracţie pentru regizorii vremii.
Au urmat filme precum „For Whom the Bell Tolls” („Pentru cine bat clopotele”), în care partener i-a fost Gary Cooper. În 1944, în vreme ce lumea era măcinată de război, Ingrid primea un Oscar pentru rolul soţiei persecutate din „Gaslight”. Mai târziu a avut ocazia să joace sub bagheta regizorală a marelui Alfred Hitchcock, în „Spelbound” (1945), „Notorious” (1946) şi „Under Capricorn” (1949).
Îndrăgostită de Roberto Rossellini
Bergman a căzut în dizgraţia puritanului public american din momentul în care s-a îndrăgostit de regizorul italian Roberto Rossellini. Relaţia celor doi a început pe platourile de filmare la „Stromboli” şi a provocat un imens scandal pentru că ea era măritată la acel moment cu medicul suedez Peter Lindsdrom.
A urmat un nedrept exil din cetatea filmului, vreme de 7 ani. Ingrid s-a întors în Europa unde l-a adus pe lume pe Robertino, rodul iubirii cu regizorul italian. La o săptămână după naştere, a divorţat de Lindsdrom, cu care avea deja o fetiţă, pentru a se căsători în Mexic cu Rossellini, căruia i-a mai dăruit două gemene (una dintre ele este Isabella Rossellini).
Oscarul şi divorţul
Întoarcerea în faţa publicului american s-a făcut în forţă, cu „Anastasia” (1956), film care i-a adus cel de-al doilea Oscar din carieră. În 1957 au urmat divorţul de regizorul italian şi căsătoria cu Lars Schmidt, un impresar de teatru provenit dintr-o familie de bogaţi armatori suedezi.
Una dintre ultimele sale performanţe notabile a fost rolul din „Murder on the Orient Expres” (1974), care i-a adus de asemenea recunoaşterea supremă a Academiei Americane. La un an după acest mare succes divorţează pentru a treia oară.
În 1982, marea actriţă şi-a găsit sfârşitul la Londra, în somn, în chiar noaptea în care îşi aniversase împlinirea celor 67 de ani. Postum, i s-a mai acordat un Emmy pentru ultimul rol din filmul pentru televiziune „A woman Called Golda”.
FILM CLASIC
În alb şi negru
Considerat drept unul dintre cele mai valoroase filme ale secolului XX, „Casablanca”, în regia lui Michael Curtiz , îi are ca protagonişti pe Humphrey Bogart, în rolul lui Rick Blaine, şi pe Ingrid Bergman, în rolul Ilsei Lund. Acţiunea se petrece în 1942 în oraşul marocan Casablanca, aflat în acea perioadă sub controlul Franţei.
Filmul a cucerit şi mulţumită interpretării charismatice a celor doi mari actori. În 2002, Institutul American de Film a numit Casablanca drept cel mai bun love-story al tuturor timpurilor, pelicula surclasând astfel alte două favorite la titlu: „Pe aripile vântului” („Gone with the Wind”) şi „Poveste din cartierul de vest” („West Side Story”). Filmul poate fi urmărit duminică, la TCM, de la ora 17.35. SÂMBĂTĂ, 11.05, ANTENA 3