Sucursala Doha Bank Qatar, la Bucuresti

Sucursala Doha Bank Qatar, la Bucuresti

Doha Bank, a cincea mare institutie de credit din Qatar in functie de valoarea de piata, va deschide o reprezentanta in Romania in urmatoarele trei luni.

„Vom deschide o reprezentanta in Romania, urmata la scurt timp de o sucursala”, a declarat directorul general adjunct al bancii, Raghavan Seetharaman, intr-un interviu acordat agentiei de presa Zawya Dow Jones.

Bancile islamice nu au voie sa ia dobanzi la imprumuturile pe care le acorda, potrivit legii islamice. Aceasta nu inseamna ca bancile imprumuta o suma si primesc de la client exact aceeasi suma. Apare o „zeciuiala”, care este permisa de legea islamica. In traducere inseamna ca suma inapoiata bancii este mai mare decat cea imprumutata.

Doha Bank are, de exemplu, produse de creditare diferite pentru cetatenii Qatarului si pentru nerezidenti. Pe pagina web in limba engleza, institutia de credit anunta ca la imprumuturile pentru persoane fizice practica „dobanzi competitive”.

Gazele ne aduc banca araba

Reprezentanta din Romania va fi prima unitate a grupului arab in Europa. Doha Bank a ales Romania ca punct de intrare pe piata bancara europeana deoarece atat tara noastra, cat si Qatar sunt furnizori importanti de gaze naturale lichefiate, potrivit lui Seetharaman. Romania nu este singurul punct din Europa pe harta de dezvoltare a bancii arabe. Aceasta indica faptul ca Doha Bank este interesata in a face afaceri cu firmele autohtone.

Si spaniolii vor sa intre pe piata

Cea mai mare banca de economii din Europa, La Caixa (Spania), a depus la Banca Nationala a Romaniei o notificare privind intentia de a deschide o subsidiara in Romania, au declarat surse bancare citate de Mediafax. La Caixa este al treilea grup financiar din Spania. La sfarsitul anului trecut, grupul La Caixa avea active de 209 miliarde de euro: de aproape patru ori mai mult decat toate bancile autohtone.

FARA FRONTIERE

Nume mari intra pe piata romaneasca

Pana in prezent, 26 de banci europene au notificat BNR pentru a desfasura activitati pe teritoriul Romaniei. Printre acestea se numara si Goldman Sachs, Merrill Lynch si Morgan Stanley. Dupa aderarea la UE, bancile autorizate sa functioneze intr-un stat membru pot vinde direct produse romanilor. Acestea nu trebuie sa mai obtina autorizarea de la BNR, ci trebuie doar sa informeze aceasta institutie ca vor face afaceri si pe teritoriul Romaniei. In primele trei saptamani ale anului, sapte banci au anuntat BNR ca vor sa intre pe piata europeana.

Ne puteți urmări și pe Google News