Dacă nu aveţi timp să preparaţi băuturi proaspete din fructe, încercaţi-le pe cele pasteurizate.
Cel mai bun suc de fructe este cel proaspăt, preparat acasă. Acesta conţine vitamina C şi nu are conservanţi. Specialiştii îţi recomandă totuşi să-l amesteci cu apă, ca să reduci nivelul de zahăr. Dacă nu ai timp să-ţi prepari tu suc, poţi să le bei pe cele pasteurizate. Un pahar de suc pe zi este suficient. Dacă bei mai mult, aciditatea ridicată şi zaharurile simple din suc pot afecta dinţii şi gingiile. Nu le da copiilor suc din biberon Sucul din fructe proaspăt stoarse este singurul care se poate numi „natural“ şi pur, fiindcă nu a trecut prin alte procesări decât extracţia sucului din fruct, susţin specialiştii americani în volumul „Mâncarea şi sănătatea“, apărut şi la noi, la editura Reader’s Digest. Cu toate acestea, cel mai bine este să-l consumi amestecat cu apă. „Dacă stoarcem o portocală, vom avea maximum 20 ml de suc. Acesta se completează cu apă până la umplerea paharului. În caz contrar, sucul conţine prea mult zahăr pentru că este prea concentrat“, explică Mihaela Ionescu, medic nutriţionist la Institutul „Nicolae Paulescu“ din Bucureşti.
Specialiştii îţi recomandă să nu bei mai mult de un pahar cu suc pe zi, chiar dacă este proaspăt, deoarece zahărul din el îţi poate afecta dinţii. „Copiii foarte mici nu trebuie să bea suc din biberon, deoarece gustul dulce, plăcut îi face să-l ţină mai mult în gură, afectându-le dantura“, recomandă Cătălina Bega, medic rezident în nutriţie la Institutul „Nicolae Paulescu“. Pasteurizat în loc de concentrat Cea mai bună metodă de conservare a sucului este pasteurizarea. Durata de depozitare a acestui suc este de două ori mai mare decât a sucului proaspăt, fiind încălzit pentru scurt timp pentru a anihila o parte din bacterii, susţin specialiştii americani. În plus, pasteurizarea distruge o cantitate nesemnificativă de vitamina C. „Sucurile pasteurizate sunt mai bune decât cele concentrate“, adaugă Mihaela Ionescu.
Un alt suc recomandat este cel proaspăt presat. Băutura se face mai ales din roşii şi mere. Roşiile sunt zdrobite imediat după cules şi apoi pasteurizate. Merele se rad mai întâi, se presează, se pasteurizează şi se filtrează pentru a se înlătura resturile mai grele, adăugându- se sucului o cantitate mică de vitamina C pentru a preveni înnegrirea, recomandă specialiştii americani.
Mai puţin recomandate sunt sucurile concentrate. În cazul acestora, fructul este stors, apoi sucul este încălzit astfel încât conţinutul de apă să se evapore. Concentratul gros rămas se pasteurizează. Apa se reintroduce înainte de ambalare. „Sucurile concentrate conţin de regulă cele mai multe chimicale“, avertizează nutriţionistul Mihaela Ionescu.