Sucul unui fruct poate preveni apariția cancerului pulmonar. Boala ucide anual aproape două milioane de oameni

Fructul care te scapă de depresie. Un antidepresiv natural. Sursă: Travelbook | Dreamstime.com

Cercetătorii japonezi au descoperit că sucul unui fruct cultivat în unele zone ale țării poate reduce riscul apariției cancerului pulmonar. Boala are o rată de mortalite mare, deoarece nu dă simptome evidente în fazele incipiente.

Anual, 1,8 milioane de persoane mor din cauza cancerului pulmonar. Acestă maladie a devenit o problemă de sănătate publică și este a doua cauză de mortalitate prin cancer la bărbaţi şi a patra la femei.

Cercetătorii japonezi de la Universitatea din Okayama au descoperit că sucul de sarunashi (Actinidia arguta) este eficient în prevenirea cancerului pulmonar și chiar împiedică tumorile să se dezvolte.

Sarunashi este un fruct cultivat în anumite părți ale Japoniei și Chinei de Nord. Este cunoscut și sub denumirea de kiwi rezistent. În termeni populari este un fel de „frate mai puternic“ ai kiwi-ului obișnuit. Conține o mulțime de vitamine și minerale, este un antioxidant natural și are proprietăți antiinflamatoare. Este tot de culoare verde, dar coaja lui nu este maro și nici nu trebuie curățată înainte de consum.

Studiu important

Studiul oamenilor de știință a pornit de la mai multe statistici publice. Acestea au arătat că în zonele în care se cultivă și se consumă des acest fruct au fost raportate mai puține cazuri de cancer la plămâni.

Cercetătorii au dovedit apoi eficiența acestui fruct cu ajutorul unor teste efectuate pe șoareci. Acestora le-a fost injectată o substanță cancerigenă care se găsește în multe țigări. Apoi, oamenii de știință le-au administrat unora dintre școareci suc de sarunashi. Studiul a arătat că animalele care au primit acest suc au dezvoltat mult mai puțini noduli pulmonari, decât șoarecii care nu au primit sucul.

„Componentele din sucul de sarunashi îmbunătățesc procesul de reparare al ADN-ului deteriorat. Ele previn astfel transformarea celulor sănătoase în celule canceroase. De asemenea, acest suc poate preveni și dezvoltarea celulelor canceroase“, a spus dr. Sakae Arimoto-Kobayashi, autorul principal al studiului potrivit Medical News Today.

Cauzele maladiei

Principala cauză a cancerului pulmonar este fumatul. Țigările conțin multe substanțe cancerigene, iar acestea ajung în plămâni atunci când fumul este inhalat. În timp, deteriorează celulele pulmonare.

Persoanele care au făcut radioterapie pentru un alt tip de tumori au un risc mai mare să dezvolte cancer pulmonar. De asemenea, expunerea la anumite substanțe chimice poate favoriza apariția bolii. Și istoricul familial poate fi un factor de risc.

Simptomele bolii

Durerile în capul pieptului pot fi un semn al cancerului la plămâni. Pacienţii care simt des un junghi în piept care se duce în spate spre omoplat sau care radiază uneori şi în braţ, trebuie să meargă la un consult medical. Tusea poate fi un semnal de alarmă. Aceasta este ignorată de multe ori şi pusă pe seama unei răceli. Dacă însă o tuse nu trece în maxim o lună este bine să mergeţi la medic.

Un alt simptom al cancerului pulmonar este oboseala. Nu trebuie să o ignorați dacă persistă cu săptămânile şi mai ales dacă slăbiţi fără motiv. De asemenea dacă nu aveţi poftă de mâncare mai mult timp este bine să mergeţi la medic. Unele simptome ale cancerului de plămâni pot fi confundate cu o răceală. Dacă aveţi o răceală care nu vă mai trece şi transpiraţi abundent este bine să vă puneţi un semn de întrebare.

Cancerul pulmonar poate avea şi simptome mai grave cum ar fi tusea cu sânge sau dificultăți de respiraţie. De asemenea, pot apărea chiar și modificări în timbrul vocal.