Sucul de fructe, mai nesănătos decât credeai. Care sunt cele mai bune sortimente

Sursa foto: VariedadesDeColombia / Pixabay

Sucul de fructe este considerat de mulți sănătos, însă lucrurile nu sunt chiar așa. Nutriționiștii spun că este mai bine să consumăm fructele decât să le bem zeama, iar pe grupurile de fitness se susține ideea că aceste băuturi sunt „rele”. Zahărul este principalul motiv pentru care nu sunt recomandate. Există câteva sortimente mai potrivite, însă atunci când vine vorba de hidratare, este recomandată apa plată.

Zahărul, motivul pentru care sucul de fructe este considerat nesănătos

Mai mulți experți în nutriție au vorbit despre sucul de fructe și despre cât de sănătos este el pentru organism. Jami Zimmerman, dietetician clinic înregistrat la NYC Health and Hospitals/Bellevue, spune că acest suc este, în esență, apă, zahăr, vitamine și minerale. Zahărul este cel care face astfel de băuturi să fie nepotrivite atunci când sunt consumate în cantități mari.

„Prepararea sucului elimină tot conținutul de fibre din fructe, care ajută la reglarea glicemiei și la sațietate, care este senzația după o masă sau o gustare. Combinația dintre lipsa fibrelor și conținutul ridicat de zahăr face ca această băutură să fie bogată în calorii, să fie ușor de consumat în exces și poate contribui la un aport caloric excesiv”, explică Zimmerman pentru Huffington Post.

Dieteticianul spune că, atunci când este consumat singur, sucul de fructe poate provoca o creștere rapidă a glicemiei. Din cauza cantității de zahăr absorbite rapid de organism, poate apărea senzația de foame continuă sau oboseală. Persoanele cu diabet trebuie să fie atente atunci când aleg ce produse consumă. În cazul lor, este indicat să se consulte cu medicul dacă astfel de băuturi sunt potrivite pentru sănătatea lor.

Sursa foto: Pezibear / Pixabay

Ce se întâmplă în cazul copiilor

Cu toții am avut restricții în copilărie atunci când venea vorba de sucuri, fie ele chiar și din fructe. Există și un motiv, pe care Ayelet Goldhaber, dietetician/nutriționist la NewYork-Presbyterian/Weill Cornell Medical Center, îl explică. Ea spune că, în cazul copiilor, astfel de băuturi îi fac să se simtă sătui. Atunci când beau mai mult suc, pofta de mâncare scade.

Goldhaber le recomandă părinților să evite să le dea copiilor sucul de fructe înainte de masă. De asemenea, ea sugerează că astfel de băuturi să nu trebuie oferite copiilor cu vârstă mai mică de doi ani, chiar dacă este făcut din fructe proaspete. Mulți consideră că acestea ar fi mai sănătoase, însă se pierd din proprietățile fructului. Sucurile, chiar dacă au și pulpă, nu au suficiente fibre pentru a contrabalansa în mod semnificativ conținutul de zahăr.

Sucurile din fructe proaspete au și unele beneficii. Zimmerman spune că ele sunt o sursă bună de vitaminele A și C, potasiu și alți micronutrienți. Important este din ce substanță sunt făcute. Totodată, ele asigură și hidratare, datorită conținutului de apă.

Sursa foto: Pixabay.com

Sucul de fructe recomandat de dieteticiani

Mulți specialiști în nutriție spun că sucul de fructe nu este recomandat în cantități mari, însă există și variante mai sănătoase. Un exemplu din această categorie este sucul de roșii. Acesta are mai puțin zahăr decât celelalte. Sucul verde presat la rece este și el pe lista celor sănătoase. Dieteticienii spun că băuturile făcute din verdețuri precum dovleac, spanac, castraveți sau varză, cu unele fructe amestecate, conțin mai puțin zahăr.

Zimmerman spune că sunt de evitat sucurile din fructe care au adaos de zahăr. Ele sunt deja dulci, iar atunci când adăugăm zaharuri devin bombe calorice. Important este să ne alegem bine băuturile pe care le consumăm. În timp ce unele ne pot afecta sănătatea, altele pot fi surse de vitamine sau nutrienți.

Chiar dacă are un conținut mare de zahăr, nutriționiștii spun că sucul de fructe poate fi introdus în dietă. El nu trebuie consumat ca sursă primară de hidratare, însă ne poate oferi un mic răsfăț din când în când. În unele cazuri, sucurile pot fi o sursă convenabilă și practică de substanțe nutritive pe care o persoană ar putea să nu le primească din altă parte în dieta sa. Atunci când cumpărați un suc, verificați lista de ingrediente pentru a vă asigura că are conținut scăzut de zahăr, chiar dacă pe el scrie natural, recomandă Zimmerman, potrivit sursei citate anterior.