Editura Evenimentul si Capital

Navă cosmică la Suceava, veche de 532 de ani. S-a ajuns la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele

Autor: | | 19 Comentarii | 46824 Vizualizari

Săptămâna trecută, la Institutul de Fizică Atomică de la Măgurele, un preot de țară a susținut în fața savanților români o teză care i-a lăsat cu gura căscată pe toți. Parohul bisericii din Pătrăuți, preotul Gabriel Herea, a demonstrat, cu calcule științifice, că în lăcașul ctitorit de Ștefan cel Mare, acum mai bine de o jumătate de mileniu, se petrec, la date astronomice fixe, fenomene aparent paranormale, dar perfect logice.

Părintele Gabriel Dinu Herea este fiul unor informaticieni școliți în anii ’70 la Suceava și repartizați la Vaslui. A locuit în patru județe și în opt localități din Moldova Carpatică. Și-a început studiile la Vaslui și Huși, le-a continuat la Seminarul de la Vânători Neamț și le-a împlinit la Facultățile de Teologie, Filosofie și Arte Plastice și Design de la Iași. „Dacă este să vorbim despre filiații culturale și spirituale, cred că strămoșii mei pe linie maternă, vechii locuitori ai Comunei Vânători-Neamț, și-au spus cuvântul în alegerile și opțiunile mele. Acolo, între urmașii soldaților care formau cândva garnizoana Cetății Neamțului, urmași care întrețin, până astăzi, pe teritoriul comunei lor, peste 20 de biserici, am decis să urmez drumul preoției, drum care m-a dus în anul 2003 la biserica lui Ștefan cel Mare de la Pătrăuți”, se autodescrie tânărul părinte.

Prima biserică ctitorită de Ștefan cel Mare

Dar care este, pe scurt, istoria, povestea, bisericii în care slujește? Vorbim despre un monument înscris în lista patrimoniului mondial UNESCO, monument care trebuie să fie asumat de întreaga națiune română. „Am șaisprezece ani de când sunt aici. Discutăm despre un edificiu foarte valoros, păstrat în formă originală în ultimii 532 de ani, mai exact din 1487. Este cea mai veche biserică păstrată de la Ștefan cel Mare. În ciuda unei istorii zbuciumate, monumentul deține până astăzi inclusiv pictură, la interior și la exterior”, se entuazimează tânărul preot. Este locul unde s-a fondat școala de artă modovenească, în jurul unui pictor adus de domnul Moldovei din localitatea vlahă Tricala. Pictorul se numește Gheorghe și piatra sa de mormânt e păstrată astăzi la Muzeul Național de Artă a României

Proiecții solare moldovenești

Ce face acest lăcaș de cult mai deosebit de alte ctitorii ale lui Ștefan cel Mare? Răspunsul vine, firesc, de la preotul moldovean: „Biserica de la Pătrăuți a intrat în atenția istoricilor de artă încă de la debutul acestei discipline în Moldova. Aici a fost identificat prototipul arhitecturii moldovenești. A fost clar pentru toți care au meditat asupra bisericilor Moldovei medievale că acestea au mai multe lucruri specifice și că aceste specificități au debutat la Pătrăuți. De aceea se vorbește des despre cea mai veche biserică de stil moldovenesc sau despre cea mai veche pictură interioară și exterioară din Moldova. Tot ceea ce s-a construit ulterior în Moldova a preluat de la Pătrăuți modelul!”, se mândrește părintele Herea. Și, continuă în același ton: „Multă vreme, s-a crezut că specificul stilului moldovenesc de arhitectură a avut doar rațiuni artistice. Astăzi însă, când știu că dimensiunile bisericii și raporturile dintre elementele arhitectonice sunt esențiale în apariția proiecțiilor solare, am curajul să afirm că stilul moldovenesc de arhitectură implementat la Pătrăuți are și rațiuni practice. Rămâne de cercetat în ce măsură proiecțiile solare există și la alte biserici din Evul Mediu moldovenesc”.

Religie sau știință? Sau ambele, deopotrivă?

O altă întrebare firească vine: de ce nu sunt și alte biserici, construite tot în timpul marelui domnitor moldovean, cu aceleași caracteristici? Preotul e convins că asemenea proiecții solare se vor descoperi în scurtă vreme și la alte biserici construite în secolul al XV-lea și al XVI-lea în Moldova. Speranța sa este că preoții și măicuțele care îngrijesc aceste monumente vor urmări de acum înainte drumul proiecțiilor solare prin biserici și vor fotografia atunci când vor constata că Soarele indică un punct simbolic din arhitectura sau pictura bisericii. Pe timpul lui Ștefan cel Mare nu existau fotografii... Gabriel Herea este, deopotrivă, preot dar și om de știință. Care este legătura între religie și știință? Cumva, pentru un laic simplu, sună a science-fiction... Se supără, un pic, parohul bisecicii din Pătrăuți: „E o prejudecată contemporană care demonstrează superficialitatea unora dintre comentatorii fenomenului religios. Realitatea este că știința se ocupă cu studierea fenomenului vieții pe pământ, în vreme ce evenimentul religios este chiar viața pe pământ, mai exact acea viață din care face parte și omul. Dată fiind complexitatea interacțiunii omului viu cu viața înconjurătoare, studierea religiei este una dintre cele mai complicate științe. Pământul românesc a demonstrat de mai multe ori în cultura mondială științificitatea religiei. Eu nu cred că are cineva curajul să afirme astăzi că Mircea Eliade, Dumitru Stăniloae sau Moshe Idel nu sunt oameni de știință. Descoperirea proiecțiilor solare de la Pătrăuți sau textele mele de hermeneutică și de istoria artei se înscriu în linia deschisă în cultura română de cei trei corifei!”. Are noimă ce spune clericul.

Variabile, dar exacte

Nu cumva e vorba de o coincidență, de ceva obținut întâmplător? E greu de crezut că Ștefan cel Mare avea, la acea vreme, arhitecți și ingineri cu vaste cunoștiințe de astronomie.

„Preotul Gabriel Herea te bagă în calcule: „Variabilele care generează aceste proiecții sunt: înălțimea platoului pe care este construită biserica, înălțimea dealului de pe apus, înălțimea dealului de pe răsărit, poziționarea bisericii pe platou, lungimea bisericii, lățimea bisericii, înălțimea bisericii, înălțimea și lățimea portalului de intrare, lățimea portalului naosului și poziționarea ferestrelor. Când ai atâtea variabile și ies atât de multe proiecții, care se mai și leagă în serie simbolică, atunci începem să înțelegem de ce «stilul moldovenesc de arhitectură e unic», așa cum se scrie de peste 80 de ani. Au deținut știința relaționării arhitecturii cu Soarele și au dorit să o exploateze la maxim, creând o «navă cosmică» așa cum nu mai fusese construită niciodată”.

La Pătrăuți, proiecțiile se petrec în toate cele patru momente importante ale anului: Solstițiul de iarnă, Echinocțiul de primăvară, Solstițiul de vară și Echinocțiul de toamnă. Dată fiind apropierea unor importante sărbători creștine de aceste momente, proiecțiile solare dau un plus de intensitate evenimentului liturgic.

Ministrul Cercetării uimit de dezvăluirile preotului de la Pătrăuți

Care a fost comentariul ministrului Cercetării, Nicolae Hurduc, după ce a asistat la expozeul științific al preotului de la Pătrăuți? Dar al altor oameni de știință?

„Seminarul pe care domnul director Florin Buzatu l-a prilejuit la Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele, a adus proiecțiile solare simbolice de la Pătrăuți în fața cercetătorilor prezenți la evenimentul din 18 ianuarie. Afirmarea și confirmarea unei activități științifice cu rezultate atât de spectaculoase în Moldova medievală a declanșat în rândul cercetătorilor prezenți emoție. Cu toții au fost conștienți de faptul că proiecțiile solare sunt rodul unui exercițiu geometric și astronomic diferit de metodele utilizate astăzi. Prezent la eveniment, domnul ministru al cercetării Nicolae Hurduc a exclus orice întâmplare în construcția bisericii și a afirmat mirarea privitor la metoda medievală de construcție, metodă ce, în mod evident, nu a beneficiat de simulări computerizate ale proiectului”, a explicat preotul.

ULTIMA ORA! Cristi Borcea a ajuns la SPITAL! Anuntul facut de medici. Care este starea lui ACUM

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
09:23 S-au FĂCUT CĂRȚILE la BRUXELLES? Kovesi ar putea fi KO. Se dorește cu ORICE PREȚ evitarea DEZASTRULUI 18:16 BREAKING NEWS. DEZASTRU pentru KOVESI! Îi FUGE PĂMÂNTUL DE SUB PICIOARE... PRIMELE REZULTATE în procesul de selecție pentru Parchetul European 17:24 Kovesi LOVEȘTE DUR la Bruxelles. Instituțiile europene AU FOST ALERTATE 13:49 Kovesi ARE UN PLAN ASCUNS şi elaborat, cu PUNCT FINAL la Cotroceni. Cine s-ar fi gândit? Breaking news 11:32 Kovesi ŞI CEL MAI MARE ABUZ din mandatul la DNA. Cine sunt „MÂNJIŢII DE PE LISTA NEAGRĂ”. Breaking news în Justiţie 09:16 Tudose A DEVOALAT MAREA MANEVRĂ de pe axa Dragnea-Toader. CE SE SCHIMBĂ LA DNA? Breaking news 22:49 KOVESI, MITRALIATĂ cu SENTINȚE DEFAVORABILE. Mihaela Iorga Moraru, CONCEDIATĂ ILEGAL! 22:34 „În dosar apare şi numele lui Ţiriac” Breaking news în România. MAI MULTE NUME GRELE sunt implicate 19:42 Date importante din „Dosarul penal Kovesi”. Avionul pentru Popa a costat 130.500 euro, spune Parchetul General 11:59 Să fie acesta SFÂRȘITUL pentru KOVESI? Va fi ANCHETATĂ de CEL MAI MARE DUȘMAN. Cândva a DAT-O AFARĂ, acum s-a întors roata 16:37 KOVESI insistă și declanșează RĂZBOIUL cu Adina FLOREA. Amănunte INCENDIARE 16:20 6 ANI DE ÎNCHISOARE pentru Kovesi, BOMBA ANILOR în Justiţie! Breaking news în România 16:18 BREAKING NEWS. Ce LOVITURĂ pentru KOVESI!... A venit de unde se AȘTEPTA MAI PUȚIN 16:14 BREAKING NEWS: Laura Codruța Kovesi este DĂRÂMATĂ! Chris Terhes, despre candidatura lui Kovesi: Nu este eligibilă! 12:57 VINE APOCALIPSA pentru Dragnea: PSD, în CĂDERE liberă din cauza lui Kovesi! Dezvăluiri în „Telefonul de la ora 9” 11:29 Kovesi și fuga de marile procese de la Înalta Curte. Comentariu de Simona Ionescu 11:29 DE CE este ROMÂNIA ASTFEL? Cazul Kovesi din perspectiva imposturii. Editorial de Dan Andronic 11:20 BREAKING NEWS. Avem NUMELE ZIARISTEI care a fost DATĂ AFARĂ de Sebastian GHIȚĂ la cererea Laurei Codruța KOVESI 11:12 Kovesi, TRĂDATĂ de Traian Băsescu: „Dacă atât a dus-o capul!”