Succes răsunător. România va avea prima sa agenție europeană. Ne-a fost recunoscută expertiza în securitate cibernetică

Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, participa la sedinta de Guvern desfasurata la Palatul Victoria.

România va găzdui Centrul Cyber al Uniunii Europene, prima agenție UE de pe teritoriul țării, a anunțat ministrul de Externe Bogdan Aurescu. Centrul va gestiona fonduri de miliarde de euro.

„Succes excepțional pentru România: după demersuri diplomatice intense, inclusiv la nivel înalt, București va găzdui Centrul Cyber al UE – prima Agenție UE de pe teritoriul României. Expertiza României în IT a fost recunoscută în UE. România va contribui la ecosistemul european de Securitate Cibernetică”, a transmis Bogdan Aurescu joi dimineață, pe Twitter.

România a câștigat finala în fața Belgiei

România a câștigat finala pentru găzduirea centrului Cyber în fața Belgiei, în cursă mai intrând Luxemburg, Germania, Polonia, Lituania și Spania. Țara noastră este unul dintre puținele state membre UE care în prezent nu găzduia o agenție europeană.

Înființarea Centrului industrial, tehnologic și de cercetare în materie de securitate cibernetică (Centrul CYBER) are ca obiectiv îmbunătățirea coordonării cercetării și a inovării în materie de securitate cibernetică. Acesta va fi principalul instrument al UE de punere în comun a investițiilor pentru cercetarea și dezvoltarea tehnologică și industrială în materie de securitate cibernetică, informează G4media.

Printr-un vot desfășurat miercuri seară la Bruxelles, reprezentanții statelor membre au decis ca viitorul Centru european de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice (ECCC) să aibă sediul la București.

Noul European Cybersecurity Industrial, Technology and Research Competence Center - ECCC (Centrul European de competențe industriale, tehnologice și de cercetare în domeniul securității cibernetice) va fi găzduit de București.

Decizia luată prin vot, în COREPER (Comitetul Reprezentanților Permanenți ai guvernelor statelor membre pe lângă Uniunea Europeană), pe 9 decembrie, a luat în considerare candidaturile a 7 orașe din tot atâtea state membre: Bruxelles, Munchen, León, Vilnius, Luxemburg, Varșovia și București.

Fonduri de miliarde de euro

Marian Murguleț, secretar de stat și Chief Information Officer al Guvernului, a declarat pentru EURACTIV.ro că decizia „reprezintă atât o chestiune de echitate, dar și una de recunoaștere a parcursului european al României în domeniu”.

Potrivit acestuia, „România și-a dorit enorm aducerea Centrului la București și s-a prezentat cu un dosar de candidatură extrem de solid”. „Deși nu este în mod formal o agenție europeană”, ECCC „va gestiona fonduri de miliarde de euro pentru cercetare pe zona de cyber (în principal pentru criptare și securitatea rețelelor), odată cu crearea de locuri de muncă specializate. Vorbim de 30 de posturi pentru început și până la 70-80 ulterior.”

Comisia Europeană a luat decizia de înființare a acestui centru în 2018, el urmând să primească finanțare din partea programelor Digital Europe și Horizon Europe. Obiectivul acestei instituții, care va coopera cu huburi specializate naționale, va fi să centralizeze ecosistemul de securitate tehnologică și industrială al statelor membre, pentru ca blocul comunitar să fie mai bine pregătit în fața amenințărilor cibernetice.