Succes la Hollywood pentru un scriitor român

Succes la Hollywood pentru un scriitor român

Pentru noi, puţinii români care gravitează în jurul cetăţii filmului, şi mai ales pentru cei din generaţia mea, scenaristul şi scriitorul Petru Popescu reprezintă, inedit, epicentrul prezenţei româneşti în Hollywood.

Tudor Petruţ Romanian VIP

Şi romancierul de succes al României anilor şaptezeci, când a adus, prin romanele sale, un aer benefic de prospeţime literară de care ne-am bucurat atunci cu toţii, şi noi adolescenţii  şi adultii noştri părinţi.

Mi-aduc aminte cum mătuşa mea, Catinca Ralea Petruţ, la vremea aceea colaborând şi cu editura Cartea Românească, povestea cu efervescenţă despre romanele lui Petru, "Prins" şi "Dulce ca mierea e glonţul patriei".

Pentru noi, care am avut acces la ele prin intermediul Catincăi - pentru ca altfel se vindeau pe sub mână, a fost o plăcere să le citim cu sufletul la gură, dar mai ales să le împrumutăm la alţii. Romanele lui Petru, la care s-a adăugat şi "Sfârşitul bahic", erau ale noastre, frumoşi nebuni ai marelui oraş  şi ne regăseam în ele descătuşaţi de normele cenzurii şi ale platitudinii propagandistice a vremii.

După ce s-a stabilit în Los Angeles, a continuat să scrie. De la "The last wave" până la "Before and after Edith" şi "In hot blood- A Vampire Story", romancierul s-a impus pe scena literară prin prospeţime şi vitalitate.

A urmat aclamata apariţie "Amazon beaming", o cronică a studiilor antropologice a indienilor Mayoruna bazată pe o serie de interviuri cu cercetătorul Loren McIntyre, dublată de o pătrunzătoare naraţiune a autorului. Succesul absolut a venit odată cu apariţia romanului "Almost Adam", în parte speculaţie ştiinţifică, parte literatura de actiune, care a fost recenzat cu laude pana si de catre American Anthropological Association. Ca orice fire cuprinzătoare, Petru  îşi găseşte subiectele în puncte nodale ale vieţii sau ale istoriei.

Astfel a scris "The oasis - A Memoir of Love and Survival in a Concentration Camp", o schimbare de tonalitate faţă de alte scrieri, un roman care dezbate sufletul, puterea de supravieţuire, sacrificiul din dragoste, şi nu în ultimul rând, puterea purificatoare a iubirii adevărate. De curând, autorul se adresează mai tinerei generaţii de cititori cu romanul "Footprints in time".

Eroul aventurii este un băiat de 13 ani care se maturizează în jungla tanzaniană, înconjurat de mister şi necunoscut. Este o schimbare de stil pe care Petru o realizează cu har cinematic.

Pentru că locuieşte şi crează în chiar cetatea filmului, Petru Popescu şi-a afirmat şi dragostea pentru cinema, după ce  în România a semnat scenariul filmului "Drum în penumbră" al regizorului Lucian Bratu. De altfel, el a fost primul roman care s-a lansat cu succes în noul Hollywood prin scenariul filmului "The last wave".

Filmul i-a adus notorietate regizorului australian Peter Weir, care mai târziu a devenit unul dintre cei mai importanţi şi premiaţi în Hollywood. În 1986, scenaristul a scris şi a debutat ca regizor cu "Death on an angel", film care s-a născut sub auspiciile lui Robert Redford şi al său Sundance Institute. Pelicula este o introspecţie mistică şi poetică care demontrează că Petru ştie să mânuiască camera de filmat cu aceeaşi delicateţe precum cuvintele, creând o atmosferă densă, dramatică aproape palpabilă.

Pentru noi, Petru Popescu este o inspiraţie. Realizările sale artistice, lipsite de politizări inutile de creator emigrant, participarea sa activă la manifestările româneşti din Los Angeles şi din alte comunităţi din Statele Unite şi Canada îl recomandă ca un intelectual de valoare incontestabilă care ne reprezintă cu tact şi decenţă în Lumea Nouă.

 

Ne puteți urmări și pe Google News